• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko i zvanično umjesto Lajčaka

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) zvanično su imenovali ambasadora Valentina Incka na funkciju visokog predstavnika u BiH

 Incko i zvanično umjesto Lajčaka Izvor: MONDO

Upravni odbor je uvjeren da će imati dobru saradnju sa austrijskim diplomatom nakon što preuzme dužnost visokog predstavnika odmah nakon sastanka političkih direktora Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira 26. marta, saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijer Solana izrazio je zadovoljstvo što je Savjet ministara EU 11. marta na osnovu njegove preporuke za novog specijalnog predstavnika EU imenovao Incka.

"Valentin Incko, visoki diplomata sa dobrim poznavanjem zapadnog Balkana, a posebno BiH, zamijeniće Miroslava Lajčaka u narednim danima. Radujem se saradnji sa Inckom koji može računati na moju punu podršku, i želim mu uspjeh", naveo je Solana.

Solana je zahvalio i odlazećem specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku za njegov odličan rad i posvećenost tokom mandata.

Izborom Valentina Incka za novog visokog predstavnika u BiH, Austrija je po drugi put nakon Volfganga Petriča dobila diplomatu iz svojih redova na ovoj visokoj međunarodnoj poziciji.

Ko je Valentin Incko?


Austrijski diplomata Valentin Incko pripadnik je slovenačke manjine u Koruškoj. Završio je slovenačko-njemačku dvojezičnu osnovnu školu u Svečhahu u opštini Fajstric u dolini Rozental u Koruškoj.

Gimnaziju na slovenačkom jeziku završio je 1967. godine u Celovecu, a od 1967-72. godine studirao je pravo, srpskohrvatski i ruski jezik na Univerzitetu u Gracu. Iste godine promovisao je svoj doktorat, a od 1972-74. godine pohadjao je Akademiju za diplomatiju u Beču.

Od 1974-78. godine bio je šef kancelarije UNDP u Ulan Batoru u Mongoliji, zatim je radio u Minstarstvu spoljnih poslova Austrije za srednju, istočnu i južnu Evropu.

Od 1982-86. godine u ambasadi Austrije u Beogradu je obavljao funkciju atašea za kulturu, a 1992. godine bio je šef misije Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OSCE) za Sandžak. Od 1990-96. godine bio je savjetnik za kulturu u austrijskoj ambasadi u Pragu.

Bio je prvi je ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini poslije rata, u vremenu od 1996-99. godine. Poslije toga radio je ponovo u austrijskom ministarstvu spoljnih poslova i to kao šef odjeljenja za Srednju, Istočnu i Južnu Evropu, Centralnu Aziju i Južni Kavkaz.

Tu je ostao do 2005. godine, kada je otišao na mjesto ambasadora Austrije u Sloveniji.

Incko tečno govori slovenački, ruski i bosanski jezik.

Oženjen je Bernardom Fink, argentinskim mecosopranom slovenačkog porijekla i sa njom ima dvoje djece.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE