• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tirk: BiH urediti dijalogom

Predsjednik Slovenije Danilo Tirk smatra da rješenje ustavnog uređenja BiH treba tražiti dijalogom uz puno uvažavanje etničkog faktora.

 Tirk: BiH urediti dijalogom Izvor: MONDO

"Efikasnost svakog ustavnog uređenja traži da ono bude u saglasnosti sa realnošću zemlje o kojoj je riječ. BiH ima komplikovanu etničku i vjersku strukturu i ustavno uređenje mora da odražava tu strukturu", rekao je Tirk u ljubljani u razgovoru sa novinarima iz BiH.

Prema njegovim riječima, u BiH je potrebno pronaći ravnotežu koja bi omogućavala puno uvažavanje etničkog faktora i poštovanje jedinica koje su napravljene zbog uvažavanja tog faktora, pri čemu je potrebno voditi računa i o funkcionalnosti vlasti.

Tirk je ocijenio da nijednom entitetu i nijednog grupi u BiH ne bi bilo lakše van BiH.

"Rješenja treba tražiti unutar BiH. To je najbolja opcija. O modalitetima rješenjima treba razgovarati otvoreno, bez predrasuda", poručio je slovenački predsjednik.

On smatra da novi visoki predstavnik u BiH treba da nastavi dio prakse svog prethodnika Miroslava Lajčaka, čiji je sistem konsultacija okarakterisao kao dobar.

"Bilo je situacija kada se Lajčaku prigovaralo da nije bio dovoljno aktivan. Vjerujem da će novi predstavnik sve to procijeniti kako bi se stvari kretale naprijed", naglasio je Tirk.

Slovenački predsjednik zalaže se za otpočinjanje procesa ukidanja funkcije visokog predstavnika.

Ocijenivši da još nije moguće ukinuti ovu funkciju, Tirk je ukazao na potrebu vođenja procesa u tom pravcu.

Funkciju visokog predstavnika, prema Tirkovim riječima, trebalo bi da zamijeni predstavništvo EU u Sarajevu, koje bi vodilo računa o svim aspektima uključivanja BiH u Uniju.

"To bi bio pravac u kom treba voditi razgovore i bilo bi jako dobro kada bi se skoro došlo do predstave u kom vremenu se do te tačke može stići", zaključio je Tirk.

Ističući da je BiH politički i ekonomski prioritet njegove zemlje, Tirk je potvrdio opredijeljenost Slovenije da pomogne put BiH ka EU.

"Država koja ima efikasno uređenje ima bolje šanse za Uniju", istakao je slovenački predsjednik i upozorio da sadašnje percepcije BiH u EU nisu optimalne.

On je izrazio bojazan da bi ekonomska kriza mogla usporiti širenje EU na zapadni Balkan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE