• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši holandski vojnik ulaže u Srebrenicu

Bivši holandski vojnik Rob Zomer planira da se sa porodicom nastani i razvija turizam u Srebrenici.

 Bivši holandski vojnik ulaže u Srebrenicu Izvor: MONDO

"On je u ovom gradu služio u Unproforu u ljeto 1995. kada su snage bosanskih Srba ubile hiljade srebreničkih Muslimana", piše katolički dnevnik ”Trau.”

Podsjećajući da je to što holandski bataljon nije zaštitio stanovnike Srebrenice od tada predmet žučnih rasprava i sudskih postupaka, list navodi da Zomer ne namjerava da se vrati u Srebrenicu kako bi umirio savjest, niti "na terapiju".

"Mi smo uradili pravu stvar i stoga nemamo za šta da se iskupljujemo.

U Srebrenici ima još mnogo stvari da se uradi i mnogim ljudima da se pomogne", izjavio je Zomer (40) iz Harlema kod Amsterdama.

On kaže da je u Srebrenici već kupio kuću u kojoj će živjeti sa suprugom i dvije male kćeri. Naznačio je i da je sa suprugom prošlog ljeta bio u mirovnom maršu u Srebrenici i da su ga mještani toplo dočekali, iako im je rekao da je bio pripadnik holandskog bataljona.

Zomer, po sopstvenim riječima, planira se preseli čim proda imovinu u Holandiji, a u Srebrenici namjerava da zaposli lokalne građevinare u obnovi nekih od uništenih kuća.

Prema pisanju lista Trau, koje je prenio holandski javni radio, namjera Zomera je da zatim obnovljene kuće u Srebrenici iznajmljuje turistima i "srebreničkim veteranima, kakav je i on sam".

"Želim da Srebrenicu na pozitivan način vratim na geografsku kartu", objasnio je bivši holandski vojnik. Zomer je čak smislio i "veoma neobičnu atrakciju - vožnju u bordo obojenim terenskim vozilima 'hamer' na kojima bi bili amblem njegove brigade i imena vojnika holandskog bataljona Unprofora koji su poginuli".

Holandski radio propratio je tekst o Zomerovim planovima komentarom da su za mnoge ljude zasigurno neukusni.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE