• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na spisku spaljenih u Višegradu ima živih

Odbrana Milana Lukića predočila je Haškom tribunalu dokaze da su žive tri žene sa spiska žrtava iz optužnice, tvrdeći da na tom spisku ima još živih.

 Na spisku spaljenih u Višegradu ima živih  Izvor: MONDO

Milan Lukić je optužen da je spalio oko 140 živih muslimanskih žena i djece u Višegradu 1992.godine.

U danas objavljenom podnesku, Lukićevi branioci Dejan Ivetić i Džejson Alarid navode da su se sastali sa Latifom Kurspahić i njenim kćerima Lejlom i Hasibom koje su u optužnici navedene kao žrtve spaljivanja u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, 14. juna 1992. godine.

Kurspahić je braniocima, prema podnesku, potvrdila da je Višegrad napustila krajem maja 1992. sa kćerima Lejlom, koja je imala četiri godine, i Hasibom, starom šest mjeseci.

Lukićeva odbrana tvrdi da dosadašnjom istragom tokom koje nisu nađena, te ni ekshumirana tijela, nije mogao da bude potvrđen identitet 46 žrtava sa spiska iz optužnice. Prema braniocima, još
18 osoba sa tog spiska je živo.

Danas objavljenom odlukom, sudsko vijeće Patrika Robinsona koji je i predsjednik Tribunala, prihvatilo je da sasluša Latifu Kurspahić u okviru dokaznog postupka odbrane.

Sudije su, međutim, ocijenile da su "veoma ograničeni" dokazi odbrane za tvrdnju da na spisku žrtava ima još živih.

Vijeće je stoga odbilo zahtjev odbrane da suđenje bude prekinuto i da se sprovede nezavisna istraga kojom bi se našla tijela žrtava i pouzdanim metodima utvrdio njihov identitet.

U odgovoru na tvrdnje odbrane, tužioci su najavili da će, poslije dodatnih provjera, ukloniti imena Kurspahića sa spiska žrtava, podsjećajući da su i ranije tokom suđenja upozoravali da bi one mogle biti žive.

Zastupnici optužbe su, međutim, negirali da postoje pouzdani dokazi da na spisku žrtava ima još imena živih osoba, i naznačili da će dodatno istražiti tu tvrdnju odbrane.

Po tužilaštvu, postoje velike razlike u starosti ili mjestu rođenja između desetak žrtava sa spiska i osoba za koje odbrana tvrdi da su žive.

Haško tužilaštvo je u odgovoru navelo i da je "nemoguća" ekshumacija žrtava spaljivanja u Višegradu, zato što nijedna strana ne zna gdje su pokopane.

Milan Lukić je sa rođakom Sredojem optužen za višestruka ubistva, progon, istrebljenje, nehumana djela i okrutno postupanje prema muslimanskim civilima u Višegradu i okolini 1992-94. godine. U 12 tačaka na teret im se stavljaju zločini protiv čovječnosti, a u devet kršenje zakona i običaja rata.

Kao posebno težak zločin, optužnicom je naznačeno okrutno ubistvo 140 muslimanskih žena i djece koji su "živi spaljeni" 14. i 27. juna 1992. godine, u dvije kuće u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac u Višegradu.

Tokom suđenja koje je počelo u julu 2008. godine, svjedočilo je nekoliko preživjelih.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE