• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Ultimatum neprihvatljiv!

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak sastao se sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

 Lajčak: Ultimatum neprihvatljiv! Izvor: MONDO

U saopštenju OHR-a navodi se da je visoki predstavnik u tim susretima sa sagovornicima razgovarao o realizaciji pet ciljeva i dva uslova koje je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira, ustavnoj reformi te o evropskoj perspektivi BiH.

"Jasno je da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira neće moći donijeti odluku o zatvaranju OHR-a na predstojećem sastanku, s obzirom da pet ciljeva i dva uslova još nisu ispunjeni. Ministri vanjskih poslova EU su jasno stavili do znanja da je ispunjenje ciljeva i uslova utvrđenih od Vijeća za implementaciju mira od ključnog značaja za proces evropskih integracija, te da BiH ne bi trebalo da razmatra mogućnost prijavljivanja za članstvo dok se to ne okonča. To je pitanje kredibiliteta BiH“, izjavio je Lajčak.

Važno je, dodao je on, da se nastavi dijalog između stranačkih lidera i u okviru institucija o najvažnijim otvorenim pitanjima, s obzirom da ne postoji alternativa domaćim rješenjima, koja moraju biti rezultat kompromisa postignutih u dobroj vjeri.

"S tim u vezi, taktika ultimatuma je neprihvatljiva kao sredstvo da se postigne kompromis. Ovaj pristup ima podršku Vijeća za implementaciju mira i EU. Vlasti se moraju fokusirati na ono što je moguće realizovati na kratkoročnom planu“, piše u saopštenju.

Pozdravljajući politički dogovor o ustavnom amandmanu za Brčko Lajčak je pozvao Parlament da usvoji taj amandman prije sastanka Vijeća za implementaciju mira u martu.

Lajčak je dodao da rješavanje pitanja državne imovine sad mora biti prvi i osnovni prioritet.

"Od ključne je važnosti da predsjedavajući Špirić pokrene proces izrade popisa državne imovine što je prije moguće. Bez odgovarajućeg popisa ovo pitanje ne može biti riješeno. Paralelno s tim potrebno je izraditi i usaglasiti nacrt Zakona o državnoj imovini“, istakao je visoki predstavnik.

U vezi s ustavnom reformom, ponovo je potvrđeno da je evolucija Ustava neophodna za BiH, ali tom pitanju potrebno je pristupiti veoma pažljivo i uz podršku što većeg broja aktera iz raznih segmenata, uključujući i međunarodnu zajednicu, kaže se na kraju saopćenja OHR-a. (Fena)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE