• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemačka nezadovoljna "hajkom" na Dodika

Njemačka nije zadovoljna načinom podnošenja izvještaja Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Tužilaštvu BiH protiv premijera RS Milorada Dodika.

 Njemačka nezadovoljna "hajkom" na  Dodika Izvor: MONDO

Isto važi i za ostale optužene i neko mora snositi posljedice zbog toga, izjavio je državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Njemačke Gernot Erler.

"Naravno, razumjećete da vam ne mogu ništa reći oko eventualne krivice ili nevinosti bilo koga, ali i mi smo pažljivo proučili cijeli taj postupak i zaključili da on nije bio proveden prema pravilima. Bilo je puno neregularnosti", rekao je Erler za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je dodao da se to mora razjasniti i da Njemačka smatra da neko mora snositi posljedice zbog toga.

"Jako je loše kada se to dešava sa takvim institucijama, koje djelimično stoje pod kontrolom i pod uticajem OHR-a i međunarodne zajednice, koje se moraju posebno striktno držati pravila. Zbog toga smo nezadovoljni načinom na koji je to provedeno", naveo je Erler.

Odgovarajući na pitanje šta bi se desilo da u Njemačkoj zamjenik šefa Savezne policije uputi izvještaj u Savezno tužilaštvo u vezi sa predsjednikom jedne njemačke savezne zemlje bez znanja direktora policije i glavnog tužioca, Erler je rekao da je to teško uporediti, jer Wemačka ima institucije koje funkcionišu prema pravu i propisima, a nije ni pod kontrolom međunarodne zajednice.

"Ali, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, to bi izazvalo mnogo gnjeva", ocijenio je Erler.

Erler je naglasio da Njemačka podržava ulazak BiH u EU, ali da zbog loših iskustava sa prijemom Bugarske i Rumunije neće biti popuštanja, niti ubrzanog prijema za bilo koju zemlju.

"Tu postoji jedan objektivan problem, a to je problem mogućnosti Evrope za dalje širenje. To mnogo zavisi i od ratifikacije Lisabonskog ugovora", naveo je Erler, dodavši da se ne slaže da evropska politika na Balkanu ne uspijeva.

On je ponovio da se Njemačka zalaže za zatvaranje OHR-a i utvrđivanje mandata evropskog specijalnog predstavnika, ali da postoji još nekoliko preduslova za zatvaranje OHR-a.

"Mi želimo da zemlja sama preuzme odgovornost. Možda ćete reći da to traje predugo i to je tačno, ali BiH je najkomplikovaniji slučaj u konfliktima na Balkanu tokom devedesetih godina", ocijenio je Erler.

On je dodao da je situacija takva da različito grupisanje, koje je uglavnom na etničkim linijama, zahtijeva snažno angažovanje međunarodne zajednice.

"Mi smo puno pomogli BiH. Evropa je u BiH investirala skoro deset milijardi evra, a to je novac naših poreskih obveznika. Nije uvijek bilo lagodno za vas da se prepustite međunarodnoj zajednici. Zato mislim da je krajnje vrijeme da se to promijeni", naveo je Erler.

On je dodao da će ulazak balkanskih zemalja u EU "od sada ići samo prema individualnim zaslugama".

"Prva će vjerovatno biti Hrvatska, ali neko će, nažalost, morati biti posljednji. I o tome morate voditi računa", podvukao je Erler. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE