• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sarajevu živi samo šest odsto Srba

Sarajevo je, praktično, jednonacionalan grad i u njemu živi više od 90 odsto Bošnjaka, svega šest odsto Srba i tri odsto Hrvata, tvrdi Dizdarević.

 U Sarajevu živi samo šest odsto Srba Izvor: MONDO

Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević ističe da je jasno da se nacionalna struktura stanovnika današnjeg Sarajeva veoma razlikuje od one prije 1992. godine, iako nije bilo zvaničnog popisa stanovništva još od 1991. godine.

"Danas je u gradu više od 90 odsto Bošnjaka, dok je prije rata bilo oko 50 odsto. Srba je bilo oko 30 odsto, a Hrvata oko sedam procenata", rekao je Dizdarević za "Fokus".  On je dodao da, prema procjenama, u Sarajevu danas živi od 20 000 do 30 000 Srba ili nekih šest odsto i 15 000 Hrvata ili tri odsto.

"Dakle, zaključak o tome da je grad jednonacionalan nameće se sam po sebi", istakao je Dizdarević.

Uzroke ovakvog stanja on vidi u ratnim dešavanjima, u politici tadašnjeg rukovodstva sa Pala "koje je pozivalo Srbe da napuste Sarajevo i čak činilo žestok pritisak u tom pravcu", te u politici Alije Izetbegovića i bošnjačkog rukovodstva "koje je naprosto smatralo Sarajevo svojim, bošnjačkim plijenom i nije smatralo da Srbi, Hrvati i ostali predratni stanovnici treba da se vrate u grad".

On je federalnim i kantonalnim vlastima dao negativnu ocjenu kada je riječ o radu na povratku izbjeglog i raseljenog stanovništa nebošnjačke nacionalnosti, upozoravajući da i dalje traje odliv Srba i Hrvata.

"Prema riječima kardinala Vinka Puljića, Sarajevo je u posljednje dvije godine napustilo 500 hrvatskih porodica, što govori o tome koliko se radi na povratku i na novom uspostavljanju multietničnosti u Sarajevu", rekao je Dizdarević.

On je napomenuo da je povratniku Srbinu danas teško da nađe posao u Sarajevu, da svojoj djeci obezbijedi odgovarajuće obrazovanje, odnosno da se osjeća kao svoj na svome i kao građanin čija će prava biti jedako poštovana i uvažavana.

"Kada bi postojala istinska želja da se u Sarajevo vrate njegovi predratni stanovnici, onda bi, primjera radi, trebalo vratiti imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, društvu `Prosvjeta`. Trebalo bi u organima opština, Grada, Kantona, u javnim preduzećima zaposliti jedan broj Srba, Hrvata, Roma i učiniti da procenat zaposlenih u javnom sektoru ne bude veći od 95 odsto Bošnjaka", rekao je Dizdarević.

On ističe da bi trebalo učiniti mnogo kako bi Sarajevo zaista i de fakto potvrdilo svoju ulogu glavnog grada BiH.

Odgovarajući na pitanje koliko na međusobno povjerenje utiču i neriješeni slučajevi ratnih zločina protiv srpskog naroda u Sarajevu, Dizdarević je rekao da sva ratna događanja moraju da budu do kraja rasvijetljena i da prvo treba vidjeti ima li tu posla za pravosuđe.

"Nije mi zaista jasno zašto se neki bošnjački autoriteti tako žestoko protive utvrđivanju činjenica o stradanju građana Sarajeva tokom rata. Meni bi, kao građaninu koji od aprila 1992. godine do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bio u Sarajevu, jedan takav nalaz itekako bio koristan i to bi sigurno išlo u pravcu kažnjavanja potencijalnih počinilaca nedjela i novog uspostavljanja povjerenja sa dojučerašnjim komšijama", rekao je Dizdarević.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE