• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko - prioritet ustavna reforma

Novoimenovani visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je Prudski sporazum prvi korak u daljem provođenju reformi u BiH.

 Incko - prioritet ustavna reforma Izvor: MONDO

Incko je rekao da mu je politički prioritet ustavna reforma, u okviru koje će imati u vidu Prudski sporazum koji su postigli lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić.

On je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da će sa domaćim liderima pokušati da radi u dogovoru i dijalogu, ali da se u krajnjoj mjeri neće ustručavati da kao krajnju mjeru koristi bonska ovlašćenja.

Incko je za austrijsku agenciju APA rekao da je u BiH prvenstveno mora da ojača vladavina prava, jer će, kako je rekao, samo tako moći biti kandidat za prijem u EU.

Prema njegovim riječima, prioriret u njegov radu biće nastavak puta BiH ka Uniji.

Iako to, kako je rekao, nisu njegove kompetencije, zalagaće se za stimulisanje stranih investicija u BiH, navodeći posebno primjer investiranja u infrastrukturne projekte kao što je izgradnja auto-puteva.

On je rekao da želi na bolji način da iskoristi ljudski kapital u BiH, ukazivši na brojne međunarodno priznate umjetnike iz BiH i dobitnike vrijednih nagrada.

Austrijski diplomata će dužnost visokog predstavnika u BiH preuzeti 26. marta, dan nakon sjednice PIK-a.

Prije dolaska u BiH, Incko će tokom vikenda posjetiti London i Moskvu, zatim putuje u Beč i Bratislavu, gdje bi utorak 17. marta trebalo da se sastane sa dosadašnjim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE