• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zenica: U eksploziji stradao rudar

Tridesettrogodišnji rudar Almir Babić iz mjesta Stranjani je poginuo, a 14 povrijeđeno u eksploziji metana u rudniku Stranjani kod Zenice.

 Zenica: U eksploziji stradao rudar Izvor: MONDO

Merhun Arnaut, tehnički direktor rudnika "Zenice" rekao je da je nesreću izazvala eksplozija metana koja se dogodila na dubini od oko 500 metara.

Doktor Kasim Spahić, načelnik urgentnog odjela KB Zenica potvrdio je da je rudar Nusret Arnautović u životnoj opasnosti i da je trenutno zbrinut na odjelu za intenzivnu njegu.

"Još pet rudara nalazi se na odjelu poluintenzivne njege. Oni su zadobili opekotine po licu, rukama, vratu, a neki i po tijelu. Njihovo stanje je stabilno. Ostalih osam pacijenata zadobilo je lakše tjelesne povrede i najvjerovatnije neće biti hospitalizovani", izjavio Spahić.

Teže su povrijeđeni rudari Mehmed Dizdarević, Naim Ridžić, Senad Ibrahimagić, Ejub Halilović i Naser Posavljak.

Izvlačenje povrijeđenih je završeno, a na mjesto nesreće stigla je i kantonalna tužiteljka Vesna Kaknjo koja će zajedno sa federalnim rudarskim inspektorima izvršiti uviđaj.

Federalno ministarstvo energije saopštilo je da je do nesreće došlo zbog koncentracije zapaljivih količina metana u zoni starih radova, zbog čega je usljed oksidacionog procesa došlo do upale metana.

"Tragedija upozorenja"

Tragedija rudara u Rudniku Stranjani kod Zenice još jedno je upozorenje da je neophodno hitno poduzeti odgovarajuće mjere na modernizaciji rudnika u Federaciji BiH, koja je preduslov za siguran rad rudara, saopšteno je iz Elektroprivrede.

U saopštenju se navodi da će menadžment Elektroprivrede BiH ubrzati realizaciju odluka o pripajanju rudnika ovoj kompaniji, čime će se stvoriti svi preduslovi za modernizaciju rudnika, sigurnije uslove rada, kao i poboljšanje socijalne situacije rudara.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE