• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak vratio oduzeta dokumenta

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak donio je odluku o vraćanju ličnih dokumenata za 15 od 93 lica, kojima su isprave oduzete.

 Lajčak vratio oduzeta dokumenta Izvor: MONDO

Isprave su ovim licima oduzete 10. jula 2007. godine, s ciljem , kako je saopštio OHR, sprečavanja aktivnosti koje opstruišu ili prijete da opstruišu proces provođenja mira koji se odvija pod okriljem Dejtonskog mirovnog sporazuma, potvrdio je Srni portparol OHR-a Mario Brkić.

U odluci se navodi da će ovim osobama biti vraćene putne isprave, uključujući i lične karte, koje su im oduzete na osnovu Naloga o oduzimanju putnih isprava.

Kako je navedeno, ovom Odlukom ne daje se pravo bilo kojoj osobi kojoj će biti vraćene putne isprave na odštetu po osnovu bilo koje naknade, beneficija, privilegija odnosno statusa koje je izgubila kao rezultat primjene naloga o oduzimanju putnih isprava.
Ova Odluka, kako je navedeno, ne utiče na bilo koju tekuću ili buduću istragu protiv osoba kojima će biti vraćene putne isprave, kao i na pravo visokog predstavnika da u budućnosti preduzme mjere protiv ovih osoba ukoliko se ustanovi da one opstruišu ili prijete da opstruišu provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovom Odlukom, koja stupa na snagu odmah i ne iziskuje preduzimanje nikakvih dodatnih proceduralnih radnji, ne dovodi se u pitanje validnost naloga o oduzimanju putnih isprava i ti nalozi se ne brišu i ostaju kao sastavni dio zakonodavne evidencije BiH.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak donio je 10. jula 2007. godine odluku o oduzimanju putnih isprava za 93 osobe od kojih je 35 zaposleno u policiji Republike Srpske, koje su, kako je tada naveo, pod istragom u vezi sa slučajevima ratnih zločina, odnosno zbog učešća u mrežama koje pomažu bjeguncima optuženim pred Haškim tribunalom.

Lajčak je tada rekao da su 93 osobe predmet istraga koje je pokrenuo tužilac BiH, a većina se odnosi na ljude koji se nalaze na "srebreničkoj listi", dok je 35 lica zaposlenih u policiji RS suspendovano sa dužnosti.

Visoki predstavnik tada je na zahtjev Haškog tribunala smijenio i zamjenika direktora policije RS za obuku Dragomira Andana.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE