• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analitičari predviđaju novi rat na Balkanu

"Izvjestan novi sukob na Balkanu koji će ostaviti teške posljedice, ne samo na BiH, već i na cijeli region, a RS će dovesti do uništenja."

 Analitičari predviđaju novi rat na Balkanu Izvor: MONDO

Poslije "Njujork tajmsa", koji je prije nekoliko dana objavio tekst u kojem tvrdi da se sprema novi rat na Balkanu, i najtiražniji dnevni list na engleskom jeziku "Internešenel Herald tribjun" najavio je novi krvavi sukob na Balkanu i uništenje Srpske!

Član Međunarodne krizne grupe (ICG) i bivši šef ICG-a za BiH Džejms Lajon u autorskom tekstu predviđa katastrofu na Balkanu, koju će, prema njegovim riječima, prouzrokovati veoma moguće otcjepljenje RS od BiH.

Lajon, pozivajući se na procjene američkih obavještajnih izvora, tvrdi da je sasvim izvjestan novi rat na Balkanu koji će ostaviti teške posljedice, ne samo na BiH, već i na Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju i Srbiju, a RS će dovesti "do uništenja".

On tvrdi da američke obavještajne službe predviđaju da će BiH ove godine biti najveća prijetnja evropskoj bezbjednosti i dodaje da rat može da zaustavi samo Vašington, imenovanjem specijalnog predstavnika za Balkan, koji bi imao ulogu kakvu je nekada imao "tvorac Dejtona" Ričard Holbruk.

Interesantno je da je "Internešenel Herald tribjun" u vlasništvu "Njujork tajmsa", koji je prije desetak dana objavio sličan tekst, u kojem je utvrdio da će u slučaju otcjepljenja RS od BiH hrvatska vojska zauzeti Banjaluku.

Sagovornici lista "Press RS" iz BiH, Srbije i okruženja tvrde da je riječ o apokaliptičnom scenariju koji nema veze sa stvarnošću, a cilj cijele priče je pripremanje terena za radikalniji nastup američke administracije na Balkanu i žešće pritiske, ne samo na RS, nego i na Srbiju.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže da za Lajonove tvrdnje ne daje ni pet para i i da je riječ o bjelosvetskom prevarantu i članu ICG-a, čiji je posao da po svijetu izaziva krize i zarađuje na njima.

Ekspert za bezbjednost Boža Spasić kaže da ne treba ozbiljno uzimati tvrdnje o novom sukobu na Balkanu.

"Lajonove procjene su rijetko kada bile tačne! On je živio u Beogradu i prije četiri-pet godina mi je rekao da će vrlo brzo da plane Sandžak, tako da ne vjerujem ni u tvrdnje o novom ratu na Balkanu. Tekstovi tog tipa su počeli da se pojavljuju kada su počeli razgovori o novom visokom predstavniku u BiH. RS se zalagala za odlazak OHR-a, a pošto je izabran novi šef OHR-a, vjerujem da će pritisci sada popustiti " kaže Spasić.

"Njegove tvrdnje ne bi 'pojeo ni pas s maslom'! To je hohštapler koji zarađuje na krvi, suzama i tragediji balkanskih naroda! On je optužio Srbiju da je Sadamu Huseinu prodala tehnologiju za proizvodnju atomske bombe i raketa dugog dometa, a u to vrijeme Srbija nije bila u stanju da proizvede ni 'fiću'! Lajon je stari agent CIA-e koji to ne krije! Meni je u jednom razgovoru rekao da je nekada radio za CIA-u, a zna se staro pravilo: 'Jednom CIA, uvek CIA!'", kaže Lazanski.

I politički analitičar Dževad Galijašević ocjenjuje da su Lajonove tvrdnje spisak želja SAD i plašenje naroda s ciljem traženja izgovora za robusniju diplomatsku akciju u BiH.

"Priče o nekakvom novom ratu na Balkanu su notorna glupost! U BiH nema unutrašnjeg kapaciteta za rat, a susjedne zemlje ni po koju cijenu ne žele ratna razaranja, jer još otplaćuju dugove gluposti koje su napravili početkom ‘90-ih. Riječ je o katastrofičnom scenariju koji forsira Vašington, jer mu ne odgovara stabilna Evropa "kaže za isti list Galijašević.

On dodaje da SAD žele da destabilizuju EU, jer se plaše da će Brisel izaći ojačan iz krize koja je pogodila cijeli svijet. Galijašević ističe i da Americi ne odgovara raspad unipolarnog svijeta i preraspodjela moći na nekoliko novih centara, među kojima je jedan upravo Brisel.

"EU se donekle odupire SAD, a najsvježiji primjer je imenovanje Valentina Incka za novog visokog predstavnika u BiH, kada je Solana morao da pokaže 'zube' Vašingtonu. Službenici Stejt departmenta ne mare za dogovor domaćih političara u BiH, jer im je cilj da ovdašnje političare prikažu kao nesposobne i da sebi izgrade poziciju za 'žestoku akciju'", tvrdi Galijašević.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE