• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Put oko svijeta" političara BiH

"Put putujem i nije mi žao, kad država plaća!"

 "Put oko svijeta" političara BiH Izvor: MONDO

Da za političare iz BiH i RS nema krize, potpuno je jasno, najviše građanima ove zemlje koji njihove troškove debelo plaćaju.

I dok mnogi "stežu kaiš" u teškim vremenima ekonomske krize, političari u BiH krizu očigledno "prevazilaze bijegom od stvarnosti". Lakše im, valjda, kad odu, pa makar i na kratko i s prvim "mlaznim" zvukom zaborave na krizu i brojne probleme u zemlji koju vode.

Mediji u BiH analizirali su u više navrata "debele" troškove lokalnih političara, a u najnovijoj analizi sarajevski "Avaz", donosi one koji se odnove isključivo na "službena" putovanja.

Tako je, saznaje list, predsjednik RS Rajko Kuzmanović u prošloj godini na službena putovanja, koja uključuju dnevnice i hotelski smještaj, potrošio je čak 14.298 KM.

Za razliku od Kuzmanovića, premijer RS Milorad Dodik, prema zvaničnim podacima iz Vlade RS, uopše nije koristio prava predviđena Uredbom o izdacima za službena putovanja u zemlji i inozemstvu.

Ipak, imajući u vidu da je Dodik prošle godine ipak putovao, kako u zemlji i regionu tako i u inostranstvo , odgovora na pitanje da li je to sam i finansirao ili su sredstva izdvajana iz nekih drugih fondova, nema.

Prema svim pokazateljima, najviše je u 2008. godini putovao ministar finansija Aleksandar Džombić. Koliko je potrošeno novca za njegove brojne destinacije, takođe nije javna informacija, ali list saznaje da je Džombić za 12 mjeseci obišao Istanbul, Kijev, Brisel, Solun, Klagenfurt, Pariz, Đenovu, Grenobl, Frankfurt, San Francisko, Vašington, Salcburg, Rim i tri puta Beč.

Za službene putne troškove u istoj godini ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo potrošio je 4.564 KM.

U Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS potrošene su 782 KM, i to na dnevnice za putovanja u Prag, dva dana u Moskvi, Cirih, Štutgart i Ljubljanu.

Putni troškovi potpredsjednice Vlade RS Jasne Brkić u 2008. godini iznose čak 9.100 KM, a obuhvataju poslovna putovanja u Kuvajt, Budimpeštu, Luksemburg, Sankt Petersburg, Beluno, Varaždin, Peking, Veneciju i po tri puta u Beograd i Celje.

Ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac putovao je u Strazbur, Vašington i dva puta u London, pri čemu je za dnevnice potrošio 3.968 KM, a 525 KM na putovanja u opšine RS i Sarajevo.

Ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović prošle godine bio je u svim opšinama RS, dva puta u Zagrebu, jednom u Beogradu i Londonu. Njegovi putni troškovi, saznaje "Avaz" iznose 1.623 KM

List zaključuje da su troškovi političara iz Srpske za "službena" putovanja mnogo veći od onih u Federaciji.

Ipak, niko od njih se ne odriče putovanja i atraktivnih destinacija, pa makar se ona zvala i "službena". Naprotiv, iz dana u dan najavljuju nova.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE