• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Silajdžić naredio osnivanje logora u Konjicu"

Svjedok Edhem Žilić potvrdio da je Haris Silajdžić donio naredbu o osnivanju logora za nebošnjake Musala, tvrdi Leo Pločkinić.

 "Silajdžić naredio osnivanje logora u Konjicu"  Izvor: MONDO

Predsjednik nevladine organizacije "Kroacija libertas" iz Mostara Leo Pločkinić izjavio je u nedjelju Srni da su predstavnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) i Tužilaštvo BiH ispitali svjedoka Edhema Žilića, upravnika logora Musala u Konjicu, u vezi sa krivičnom prijavom za ratni zločin koju je ova organizacija podnijela protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

''Prema našim informacijama, Žilić je potvrdio da je dobio dvije pisane naredbe od Silajdžića i to jednu o osnivanju logora za nebošnjake Musala i drugu o imenovanju na mjesto upravnika'', naglasio je Pločkinić.

On je dodao da je Sipa uzela kopije ove dvije naredbe koje su, Tužilaštvo i Sud BiH dobili još iz Haga 2006. godine.

''Tužilaštvo BiH je ranije od Haga dobilo svu dokumentaciju, ali očito ne postoji volja da ti zločini budu procesuirani. U Tužilaštvu i Sudu BiH nema niti jednog Hrvata, te slobodno zaključujemo da ove institucije, kojima bez pariteta, konsenzusa i rotacije doslovno upravljaju Bošnjaci, nemaju snage da se suoče sa zločinima koje je počinio bošnjački vojno-politički vrh'', ocijenio je Pločkinić.

Nevladina organizacija "Kroacija Libertas" podnijela je Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru krajem januara krivičnu prijavu za ratni zločin protiv Silajdžića.

Prijava je iz Tužilaštva u Mostaru proslijeđena Tužilaštvu BiH.

"Kroacija libertasa" je u prijavi navela da imaju materijalne dokaze i iskaze svjedoka o Silajdžićevom učešću u osnivanju koncentracionih logora u BiH, kroz koje je prošlo na hiljade nebošnjačkih civila i žrtava rata.

Iz ove organizacije navode da je prema svjedočenju i dokazima koje posjeduje Edhem Žilić, Silajdžić, u svojstvu visokog funkcionera u vladi tadašnje Republike BiH, potpisao naredbu o osnivanju koncentracionih logora za nebošnjake.

''Zna se za postojanje najmanje 200 koncentracionih logora za nebošnjačke civile na području BiH u dijelu pod kontrolom Armije BiH, od čega ih je oko 50 bilo na području Hercegovine u kojima su zatvarani civili suprotno pravilima Ženevske konvencije i zahtjevima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da oni budu raspušteni'', navodi "Kroacija libertas".

Ova nevladina organizacija je, osim protiv Silajdžića, podnijela krivičnu prijavu za ratni zločin počinjen u periodu od 1992. do 1995. godine i protiv Rasima Delića i Sefera Halilovića, tadašnjih komandanata Armije BiH, te još devet osoba.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE