• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćutanje o "Dretelju" - manja kazna

Edibu Buljubašiću iznenadno je višestruko smanjena dugogodišnja kazna zatvora u zamjenu za ćutanje u predmetu "Dretelj"

 Ćutanje o "Dretelju" - manja kazna Izvor: MONDO

Svjedoku zločina nad Srbima u logoru "Dretelj" kod Čapljine 1992. godine Edibu Buljubašiću koji služi dugogodišnju kaznu zatvora zbog ubistva oca i još tri osobe u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, ta kazna iznenadno je višestruko smanjena u zamjenu za ćutanje u predmetu "Dretelj".

Od izvora bliskog vrhu Tužilaštva BiH "Glas Srpske" saznaje da je "isposlovana" jedinstvena kazna za Buljubašića, tako da bi on za pet ili šest godina trebalo da se nađe na slobodi. Buljubašić to ne negira, dodajući da "još nije 100 odsto načisto o čemu je riječ".

"Sada sam prvi put dobio slobodne vikende, odnosno izlazak iz zatvora subotom i nedjeljom. Aktuelizovana je i priča o snimanju filma po mojoj knjizi `Zašto sam ubio oca`, a tog posla prihvatio se Abdulah Sidran", rekao Buljubašić i dodao da sada ne može negirati sve što je rekao u medijima, te kao svjedok norveškog državnog tužilaštva u predmetu "Dretelj", ali da će "ubuduće razmisliti o čemu će govoriti".

Buljubašić je prije rata u BiH osuđen na 34 godine zatvora zbog ubistva svog oca i još tri osobe. U ratu nije izdržavao zatvorsku kaznu nego je bio angažovan u Armiji RBiH kao oficir pripadnik Hrvatskih oružanih snaga (HOS).

Početkom 1992. godine bio je zamjenik komandanta logora za Srbe "Dretelj". Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu u tom predmetu, Buljubašić je jedan od osumnjičenih, ali još nije podignuta nijedna optužnica. On je listu ranije rekao da je lično učestvovao u likvidaciji logoraša Bože Balabana po naređenju pretpostavljenih.

Buljubašić je bio svjedok norveškog državnog tužilaštva u tom predmetu u sudskom procesu bivšem pripadniku HOS-a Mirsadu Repku održanom u Norveškoj. Okružni sud u Oslu, u prvom suđenju za ratne zločine u Norveškoj poslije Drugog svjetskog rata, u decembru prošle godine osudio je Repka na pet godina zatvora i isplatu 100.000 KM žrtvama zbor ratnog zločina počinjenog u "Dretelju".

U BiH još niko nije uhapšen za zločine počinjene u logoru za Srbe "Dretelj", dok je u Norveškoj već presuđeno Repku za zločine počinjene u tom logoru. Repak je proglašen krivim za 11 tačaka protivpravnog lišavanja slobode.

U Norveškoj su za ratni zločin iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije uhapšeni još državljanin BiH Sakib Dautović, koji čeka odluku o deportaciji ili suđenju, te državljanin Hrvatske Damir Sireta, koji čeka izručenje.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE