• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU zabrinuta situacijom u BiH

Ministri EU izrazili zabrinutost zbog političkih prilika u BiH i pozvali vodje zemlje da se uzdrže od nacionalističkih poruka.

 EU zabrinuta situacijom u BiH Izvor: MONDO

Ministri inostranih poslova u EU danas su u Briselu izrazili "snažnu zabrinutost zbog opštih političkih prilika u Bosni i Hercegovini" i pozvali odgovorne vodje zemlje "da se uzdrže od nacionalističkih poruka i jednostranih poteza".

Takodje su ukazali na to da "Prudski dogovor" lidera tri ključne političke stranke Srba, Bošnjaka i Hrvata treba da dovede do konkretnih zakonskih rješenja za institucionalne promjene u zemlji, uz postizanje "što šireg konsenzusa" svih političkih snaga u Bosni.

"Savjet ministar je primio k' znanju da je, uprkos, teških političkih prilika, bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini i dalje postojana", ocijenjeno je u Briselu.

Šefovi diplomatija EU zvanično su potvrdili imenovanje austrijskog diplomate Valentina Incka za novog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i naglasili spremnost EU da podrže prenošenje bitnih ovlašćenja i odgovornosti na domaće vlasti čim Evropa preuzme potpuni upliv u BiH.

To znači, poručili su, da vlasti BiH najprije moraju sprovesti ekonomsko-političke i ustavne reforme kako bi bila ukinuta dosadašnja funkcija i medjunarodnog i EU predstavnika za Bosnu i ta zemlja ubrzano nastavila pridruživanje Uniji.

Šefovi evropskih diplomatija su potvrdili "evropsku perspektivu" BiH i pozvali političare u toj zemlji da "bez ustezanja i odlučnije" sprovedu reforme i prelazni sporazum EU-BiH u cilju opipljivijeg napretka zemlje ka Uniji.

Predočeno je da bi neke promjene u operaciji vojnih snaga EU u BiH, "Altea", mogle uslijediti čim se steknu uslovi.

Izvori u EU su uoči zasjedanja potvrdili da se razmišlja i o odredjenom smanjenju trupa EU u BiH, ali da zasad to još nije na dnevnom redu.

Šefovi evropskih diplomatija su razmotrili i zajednički dokument visokog predstavnika EU Havijera Solane i evropskog komesara za proširenje Olija Rena, koji je osnova za pripreme "pojačanog angažovanja EU u BiH, pod rukovodstvom specijalnog predstavnika EU koji će biti i šef delegacije Evropske komisije" u toj zemlji.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE