• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Merkel: Hrvatska može u EU, ostali "stop"

Stranka Angele Merkel, CDU zvanično podržava jedino još prijem Hrvatske u punopravno članstvo EU, a BiH, Srbija i Crna Gora moraće da čekaju.

 Merkel: Hrvatska može u EU, ostali "stop" Izvor: MONDO


Poslije prijema Hrvatske proširenje EU, bar privremeno, mora biti obustavljeno, kaže se, pored ostalog, u programu CDU za evropske parlamentarne izbore.

Program je u Berlinu usvojilo Predsjedništvo stranke.

Proširenje s 15 na 27 članica u roku od nekoliko godina za Evropsku uniju bilo je veliki napor, te se CDU sada zalaže za pauzu na neodređeni rok.

U izbornom programu stranke za Evropski parlament doslovno piše: "Jačanje identiteta i institucija mora imati prednost pred širenjem EU. Odstupanje od tog pravila moguće je samo u slučaju Hrvatske."

"Želimo stabilizovanu Evropu i jasno se zalažemo za političku integraciju. Uvjereni smo da je u procesu proširenja EU nužno razdoblje konsolidacije. Izričito smo za prijem Hrvatske, dok smo u slučaju Turske za povlašćeno partnerstvo", izjavila je predsjednica CDU i kancelarka Angela Merkel.

Za ostale zemlje regiona, dodaje Angela Merkel, i dalje vrijedi: "Perspektiva pristupa ostaje otvorena. Svi znamo da je stabilnost složene strukture zapadnog Balkana moguća samo na osnovu evropske perspektive."

Još jasniji je predsjednik Evropskog parlamenta, njemački demohriršćanin Hans-Gert Petering, koji kaže da će to dugo trajati, "u nekim zemljama jako, jako dugo."

To je diskretna poruka prije svega BiH, Crnoj Gori i Srbiji da od željno očekivane integracije u Evropsku uniju u skoroj budućnosti nema ništa, konstatuje Dolče vele.

(FoNet/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE