• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora o "ustavnoj platformi"

Novi krug konsultacija u vezi sa ustavnim promjenama u BiH nije donio ništa novo. "Dogovor sa SDA i SBiH nemoguć", rekao Radojičić.

 Bez dogovora o "ustavnoj platformi" Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da SDA i Stranka za BiH imaju suštinsko ili konceptualno neslaganje sa platformom o ustavnim promjenama u BiH i da sa ovim strankama nije moguće usaglasiti konačan tekst tog dokumenta.

"SDA i Stranka za BiH suštinski i konceptualno imaju neslaganje sa predloženom platformom i u korigovanoj verziji i mislim da sa ovim strankama nije moguće usaglasiti konačan tekst deklaracije", izjavio je Radojičić po završetku trećeg, pretposlednjeg kruga konsultacija sa šefovim poslaničkih klubova i grupa u Skupštini RS o Deklaraciji o eventualnim ustavnim promjenama u BiH, koju je nedavno parlamentu uputio predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

Radojičić je rekao da kod ostalih stranaka koje koje učestvuju u konsultacijama postoje određeni detalji i potreba za nekim dodatnim napomenama u vezi sa konačnim tekstom deklaracije.

Kabinet predsjednika RS je na konsultacijama predstavio korigovanu verziju deklaracije u kojoj su prihvaćene određene primjedbe i napomene od strane poslaničkih klubova i grupa u Narodnoj skupštini RS.

Srpska demokratska stranka insistitra da konačan tekst Deklaracije o eventualnim promjenama Ustava BiH sadrži ključnu odredbu da je BiH sastavljena od dva entiteta, izjavio je danas šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Borislav Bojić.

"Ovo je ključna pozicija na kojoj insistira SDS i ona je jednostavno polazna osnova za naše učešće u bilo kojoj vrsti razgovora o mogućim promjenama Ustava BiH", rekao je Bojić novinarima nakon konsultacija predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića sa šefovima poslaničkih klubova i grupa o predloženoj deklaraciji.

Bojić je istakao da promjene Ustava nisu moguće ukoliko se ne uvaži član 1 tačka 3, te da je stav SDS-a da BiH ne može funkcionisati drugačije nego na principu da je sastavljena od dva entiteta, a ne više.

On je naveo da prethodno mora biti riješeno uređenje Federacije BiH i da to pitanje ne treba da rješava bilo ko u RS.

"Očekujem da se u RS shvati da nije riječ o Deklaraciji koju treba da utvrđuje neka od političkih partija, već da je ovo pitanje koje utvrđuje Republika Srpska u Narodnoj skupštini i taj dokument treba da obavezuje sve predstavnike RS u mogućim razgovorima o ustavnim promjenama u BiH", istakao je je Bojić.

"Ustavnim promjenama u BiH može se pristupati amandmanski, ali nije moguće pristupiti donošenju novog Ustava BiH", izjavio je šef poslaničke grupe Socijalističke partije (SP) Petar Đokić.

Đokić smatra da je nakon ovog trećeg, pretposljednjeg kruga konsultacija predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića sa šefovima poslaničkih klubova i grupa već uobličen dokument deklaracije o eventualnim promjenama Ustava BiH, iza koga stoji predsjednik RS, a o kojem će se parlament RS izjasniti iduće sedmice.

Đokić je rekao da treba ići na one korekcije Ustava BiH koje mogu da pospješe i unaprijede funkcionisanje života i rad brojnih institucija i organa koji treba da rade u interesu građana BiH.

"Važno je da RS ima jedan okvirni dokument koji nakon usvajanja u parlamentu RS postaje obavezujući za sve one koji će na bilo kom nivou govoriti o ustavnim promjenama u BiH i koji ne može nanijeti štetu ustavnoj poziciji RS unutar BiH", zaključio je Đokić.

Šef Poslaničke grupe SRS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajlica smatra da nije moguće očekivati da između srpskih parlamentarnih stranaka iz RS, te SDA, Stranke za BiH i SDP-a BiH bude postignut bilo kakav dogovor u vezi sa platformom o ustavnim promjenama u BiH, koju je nedavno parlamentu uputio predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

"Mislim da srpskim parlamentarnim strankama preostaje da učine dodatne napore kako bi došle do konačnog teksta deklaracije, koji će kao takav biti obavezujući za političke faktore iz RS koji budu učestvovali u razgovorima o eventualnim promjenama Ustava BiH'', rekao je Mihajlica.

Predsjednik NSRS najavio je da će 19.marta biti održan četvrti, posljednji krug konultacija o platformi o ustavnim promijenama u BiH, nakon čega će 25.marta, najvjerovatnije, biti nastavljena Posebna sjednica parlamenta na kojoj će se poslanici izjasniti o konačnom prijedlogu deklaracije.

Narodna skupština RS je 27.februara završila raspravu o Prijedlogu deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promijenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS.

Predsjednik Kuzmanović je u tekstu naveo da je podjela RS potpuno neprihvatljiva, a eventualna treća teritorijalna jedinica moguća jedino unutar postojeće Federacije BiH.

Prema ovom prijedlogu, BiH bi mogla da bude složena država po modelu asimetrične federacije ili sa konfederalnim elementima uz više entiteta, odnosno federalnih jedinica, od kojih je jedna jedinica RS u sadašnjem kapacitetu.

Prenošenje nadležnosti sa RS na institucije BiH može da se obavlja samo na osnovu sporazuma entiteta.

Radojičić je po završetku rasprave u Skupštini najavio da će uslijediti usaglašavanje konačnog teksta deklaracije, a da će završnu riječ imati predsjednik RS u nastavku Posebne sjednice.

( Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE