• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poziv na usvajanje amandmana o Brčkom

Supervizor za Brčko distrikt Rafi Gregorijan podržao predloženi amandman na Ustav BiH kojim se reguliše status Brčko distrikta.

 Poziv na usvajanje amandmana o Brčkom Izvor: MONDO

Gregorijan je istovremeno pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da ga što prije usvoji.

Govoreći na završnoj javnoj raspravi o ustavnom amandmanu o Brčkom, Gregorijan je istakao da podršku amandmanu u predloženom obliku daju i gradonačelnik i Skupština Brčko distrikta, te Savjet za provođenje mira.

"Ukoliko ovaj amandman bude usvojen, a što je meni najvažnije, pomogao bi da se popuni provođenje konačne arbitražne odluke", rekao je Gregorijan i dodao da bi se time stvorili uslovi koji bi njemu kao supervizoru dozvolili da obavijesti Arbitražni tribunal da se konačna odluka provodi i da institucije distrikta funkcionišu efikasno.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Mirsad Đapo ponovio je i ovom prilikom da u Skupštini Brčkog postoji puni konsenzus u vezi sa ustavnim amandmanom.

Predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Šefik Džaferović smatra da je ovaj amandman dobar za građane i status Brčkog, ali i za građane i status BiH. Predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Doma naroda Ivo Miro Jović smatra da on predstavlja nemjerljiv korak ka angažovanju domaćih snaga ka donošenju novog ustava.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Slobodan Šaraba izjavio je novinarima pred početak javne rasprave da je SDS predložio amandman kako bi se precizirao predloženi ustavni amandman.

SDS, objasnio je Šaraba, traži da se u ustavnom amandmanu, u čijem jednom dijelu stoji "jednog ili više entiteta", precizira da se BiH sastoji od dva entiteta.

Amandman je podnijela i Stranka za BiH koji, kako je rekao predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić, predstavlja "vrstu deblokade", jer su ovoj stranci procijenili da uvođenje jedne petine potrebnih glasova iz jednog naroda u Skupštni Brčkog za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti predstavlja mogućnost za blokadu.

Ovo je posljednja u nizu od pet javnih rasprava koje su organizovale ustavno-pravne komisije oba doma Predstavničke skupštine BiH.

Današnjoj raspravi nije prisustvovao niko u ime Savjeta ministara, predlagača ustavnog amandmana, a zabilježen je i slab odziv predstavnika drugih institucija, izuzev Parlamentarne skupštine.

Ustavno-pravne komisije prijedlog amandmana na Ustav BiH trebalo bi u drugom čitanju da razmatraju 23. marta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE