• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O amandmanima na Ustav 31. marta

Vijeće naroda RS razmatraće 31. marta 29 amandmana na Ustav RS koje je usvojila Narodna skupština RS.

 O amandmanima na Ustav 31. marta Izvor: MONDO

Predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević rekao je da je Kolegijum Vijeća naroda utvrdio da na 10. sjednici bude razmatran i zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa odlukom Narodne skupštine RS o formiranju nezavisne komisije koja prati primjenu i zaštitu ljudskih prava.

"Ne mogu da prejudiciram kako će se dalje razvijati situacija u vezi sa usvajanjem ovih amandmana, ali želim reći da prema Ustavu RS o pitanju promjene Ustava ravnopravno odlučuje Narodna skupština i Vijeće naroda", izjavio je Osmančević novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da je za usvajanje paketa amandmana na Ustav neophodna natpolovična većina svakog kluba delegata konstitutivnih naroda i kluba delegata iz reda ostalih u Vijeću naroda, te da ne postoji mogućnost pokretanja procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa i da Ustav, u slučaju da amandmani ne dobiju prolaznu ocjenu, ne može biti promijenjen.

Osmančević je podsjetio da poslanici SDA, Stranke za BiH i SDP BiH nisu podržali amandmane na Ustav RS, koji uglavnom tretiraju problematiku ljudskih prava, primjene evropskih konvencija, prava djeteta, problematiku smrtne kazne i druga pitanja.

On je napomenuo da se osnovna primjedba za pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS u slučaju odluke o formiranju nezavisne komisije za zaštitu osnovnih ljudskih prava ogledala u tome što nijedan predstavnik Bošnjaka, iako je bilo kandidata koji su ispunjavali uslove, nije izabran u tu komisiju koja broji pet članova.

Narodna skupština RS usvojila je 10. marta paket amandmana od 122 do 150 na Ustav RS.

Amandmane su podržala 72 narodna poslanika, dok je sedam poslanika bilo protiv.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE