• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komandantu dvije godine za Grbavicu

Željko Mitrović Gilmar, bivši komandant u sarajevskom naselju Grbavica, osuđen ga na dvije godine zatvora zbog zločina nad civilima.

 Komandantu dvije godine za Grbavicu Izvor: MONDO

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo prihvatilo je Sporazum o priznanju krivice postignut sa Željkom Mitrovićem Gilmarom,  a Sud je prilikom izricanja presude imao u vidu navode izmijenjene optužnice u pogledu činjeničnog osnova.

Na temelju izvedenih dokaza proizilazi da okrivljeni nije organizovao rad civila angažovanih u okviru prinudnog radnog voda, koji je formiran pri bataljonu sarajevske brigade VRS-a, nego da je postupao po naredbi pretpostavljene komande, odnosno da je raspoređivao pripadnike radnog voda te nadzirao njihov rad.

Iz provedenih dokaza, nadalje, proizilazi da okrivljeni nije odgovoran za fizičko zlostavljanje ili stradanje određenog broja pripadnika radnog voda, nego da se njegova odgovornost odnosi na način na koji je on s njima komunicirao, često vičući i psujući, zbog čega su civili trpjeli dodatni psihološki pritisak u datim ratnim okolnostima.


Sud smatra da je izrečena kazna adekvatna krivičnoj odgovornosti okrivljenog, kome je izrečena sankcija blaža od minimalno zaprijećene za spomenuto krivično djelo.

Istovremeno, Sud je prilikom odmjeravanja, odnosno izricanja kazne imao u vidu utvrđenu kaznenu politiku te praksu Kantonalnog i Vrhovnog suda FBiH.

U skladu s presudom, Mitroviću će se u izdržavanje kazne uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 15. novembra 2004. do 12. maja 2006. godine.

Istovremeno, okrivljeni je oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka, a oštećeni su s eventualnim imovinskopravnim  zahtjevima upućeni na parnicu.
(Fena)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE