• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škrbić prijeti otkazima i "kresanjem" plata

Ministar zdravlja najavio da će plate zdravstvenim radnicima biti smanjene za 30 odsto , a da će višak nemedicinskog kadra biti otpušten.

 Škrbić prijeti otkazima i "kresanjem" plata  Izvor: MONDO

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić izjavio je da će zdravstvenim radnicima u narednom periodu plate biti smanjene do 30 odsto, a da će oblasti i struke koje su više angažovane na poslu biti dodatno plaćene.

"Plata medicinske sestre u Kliničkom centru biće između 800 i 900 KM, zavisno od pozicije, više medicinske sestre oko 1.000 KM, a plata ljekara porodične medicine kretaće se od 1.500 do 2.000 KM. Plate prije samo godinu dana bile su niže za 100 odsto od posljednje plate koju su zdravstveni radnici primili po Kolektivnom ugovoru", rekao je Škrbić za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

On je podsjetio da je januarska plata zdravstvenih radnika u odnosu na plate iz 2007. godine bila uvećana od 80 do 100 odsto.

Ocjenjujući da će smanjenje plata izazvati razočarenje kod zdravstvenih radnika, Škrbić je istakao da su plate odlukom Vlade RS svima smanjene i da je "bolje primati i nešto manju platu, ali da bude redovna, nego imati veću platu, a doći u situaciju da je neredovna".

Na pitanje šta očekuje od 4. aprila kada sindikalci treba da predaju Kolektivni ugovor premijeru Miloradu Dodiku, Škrbić je rekao da ta odredba ne stoji u memorandumu koji je potpisao on, premijer Srpske i predstavnici tri sindikata zdravstva.

"Rečeno je da će zajednička komisija raditi na unapređenju sadašnjeg zakonskog rješenja. Ukoliko sve tri strane budu za, imali smo u planu da bi zajednički prijedlog komisije mogao biti i eventualno donošenje Kolektivnog ugovora", rekao je Škrbić.

Na pitanje da li će biti otpuštanje nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, Škrbić je odgovorio da će se raditi racionalizacija, što ne znači da će biti otpuštanja radnika.

"Racionalizacija podrazumijeva da će neki servisi koji mogu biti organizovani na drugi način ne moraju se odvijati kroz zdravstvenu ustanovu. Dakle, ukoliko mogu biti angažovani isti ljudi na neki drugi način, kao što je angažovanje privatnih firmi, koje bi preuzele od njih te radnje", kaže Škrbić.

Istovremeno, ministar Škrbić najavio je da će u narednom periodu doći i do otpuštanja viška nemedicinskog kadra u RS.

Rekao je da su direktori zdravstvenih ustanova dobili upustva da naprave plan ljudskih resursa kako bi se ustanovilo koliki je višak osoblja.

"Ukoliko opština ima 10.000 stanovnika to znači da bi trebalo da ima pet timova porodične medicine, dok 20 odsto kadra otpada na administrativno osoblje. Svi ostali su praktično višak", objasnio je za "Glas Srpske" Škrbić.

"Nećemo otpustiti sav višak odjednom, jer moramo da imamo plan zbrinjavanja tih ljudi. Neki će otići u penziju, a neki u druge službe kao što su službe čišćenja, obezbjeđenja, snabdijevanja i slično, ali neće biti na platnom spisku bolnice", istakao je Škrbić i dodao da u RS nedostaje visokoprofilisanih medicinskih radnika, zbog čega se pacijenti moraju upućivati u ustanove izvan RS.

Sindikalci su nezadovoljni ovim najavama i tvrde da nisu obaviješteni o uputama Ministarstva. U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS, nezadovoljni su jer Zakon o platama ne predviđa otpremninu za otpuštene radnike.

Predsjednik Republičkog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić, naglasio je da će Sindikat učiniti sve da ne dođe do otpuštanja radnika u zdravstvu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE