• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckova strategija ekonomskih ucjena

''Umjesto da smjenjuje neposlušne u BiH, novi visoki predstavnik će im jednostavno zavrnuti finansijske slavine", piše "Press".

 Inckova strategija ekonomskih ucjena Izvor: MONDO

Visoki diplomatski izvor iz kancelarije specijalnog predstavnika EU u Sarajevu tvrdi da će novi visoki predstavnik u BiH "zavrtati" ruke političarima u BiH ekonomskim ucjenama.

"U Briselu su, očigledno, svjesni da će rastuća ekonomska kriza za vrlo kratko vrijeme značajno pogoditi ovu zemlju i da će mogućnost korišćenja evropskih fondova, bez čega slabašnoj ekonomiji u BiH nema spasa, biti ključna karta za disciplinovanje, pa i ucjenjivanje domaćih političara", rekao je ovaj neimenovani izvor ''Pressa''.

U Briselu su svjesni da političari u BiH veoma lagodno žive, ali znaju, kako navodi izvor, da će bez pomoći EU teško odoljeti galopirajućim socijalnim potrebama građana, koji bi se uskoro mogli naći na ulicama.

''Umjesto da smjenjuje neposlušne, Incko će im jednostavno zavrnuti finansijske slavine", istakao je izvor.

Tokom konsultacija u Vašingtonu, Briselu i Moskvi, Incko nije uspio da obezbijedi konsenzus ključnih međunarodnih faktora u vezi sa budućim potezima OHR-a i zato će se u svom djelovanju rukovoditi tezama iz jedinog zvaničnog dokumenta o BiH koji ima na stolu - strategije evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane i evropskog komesara za proširenje Olija Rena, naveo je izvor.

Izvor ukazuje i na jednu bitnu novinu u toj strategiji, koja predviđa da Incko, nakon transformacije OHR-a u EUSR postane i šef delegacije Evropske komisije u BiH, čime će njegova pozicija biti znatno ojačana.

Diplomatski izvori u Sarajevu navode da su ministri EU u Briselu podržali prudski sporazum, ali da je činjenica da nema velikog optimizma da će prudski proces biti nastavljen, što zbog sve tvrđih stavova premijera RS Milorada Dodika, što zbog pritisaka na lidera SDA Sulejmana Tihića sa svih strana.

"Tihić je izložen pritisku Harisa Silajdžića koji čini sve da potkopa prudski sporazum, a s druge strane i unutar svoje partije ima snažnu opoziciju koja će pokušati da ga zbaci sa čela SDA, zbog čega prudski proces sve više postaje talac odnosa unutar te partije", navodi ovaj diplomatski izvor.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE