• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati za razdruživanje sa FBiH

Hrvatska udruženja u BiH pripremaju inicijativu za postupak mirnog razdruživanja sa Federacijom BiH.

 Hrvati za razdruživanje sa FBiH Izvor: MONDO

Alternativna vlada bivše Hrvatske Republike Herceg Bosne, nevladine organizacije i razna hrvatska udruženja pripremili su inicijativu koju će uputiti u parlamentarnu proceduru za postupak mirnog razdruživanja sa Federacijom BiH.

"Vašingtonski sporazum na kojem se zasniva Federacija BIH nikada nije sproveden do kraja, dok je Dejtonski mirovni sporazum promijenjen u 175 slučajeva i uvijek na štetu Hrvata", rekao je predsjednik alternativne vlade i nevladine organizacije "Kroacija libertas" Leo Pločkinić.

On smatra da su Bošnjaci glavni politički problem u BIH, jer javno teže hegemoniji, računajući na svoju brojnost i nastoje da potčine i druga dva naroda (Srbe i Hrvate) kroz asimilaciju u takozvanu bosansku naciju.

"Bošnjački politički krug Hrvatima u BiH je uništio javne medije na hrvatskom jeziku i to posredstvom regulacione agencije za komunikacije", kazao je Pločkinić.

Prema njegovim riječima, jedan od najvećih problema u BiH je spojenost islama i bošnjačke politike, zbog čega BiH poprima oblike šerijatske države.

"U BiH i u Sarajevu u punom jeku se sprovodi islamizacija, što se negativno odražava prema ostalim narodima, pa predstavlja veliki problem i za evroatlantske integracije", rekao je Pločkinić.

On smatra da BIH može opstati i postati samoodrživa samo kada sva tri naroda budu jednakopravna i ako Hrvati budu imali svoju federalnu jedinicu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE