• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ističe mandat domaćim sudijama

Mandat tužiocima i sudijama u pravosudnim institucijama BiH ističe 1. decembra.

 Ističe mandat domaćim sudijama Izvor: MONDO

Po svemu sudeći na novom konkursu strani državljani neće biti izabrani, s obzirom na to da tada ističe sporazum koji definiše njihovo prisustvo u BiH, saznaje "Fokus" u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

List u sutrašnjem izdanju navodi da je na tragu ove informacije i kategoričan stav predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, koji je prije nekoliko dana rekao da bi strani tužioci i sudije trebalo da odu iz BiH, najavivši da će RS blokirati njihov ponovni izbor u pravosudne institucije BiH.

Dušanka Majkić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, pojasnila je da u decembru ove godine ističe sporazum koji je potpisao nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, odnosno OHR, i Predsjedništvo BiH, kojim je uspostavljena institucija Registrara, zadužena za proces imenovanja sudija i tužilaca u BiH.

Majkićeva je rekla da sporazum o uspostavljanju institucije Registrara Odsjeka 1 za ratne zločine i Odsjeka 2 I za organizovani, privredni kriminal i korupciju, Apelacionog odjeljenja Suda BiH, kao i Posebnog odjeljenja za ratne zločine i Posebnog odjeljenja za organizovani, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, ima za cilj uspostavljanje ove institucije na period od pet godina.

"Dužnost registrara jeste da upravlja procesima odabira sudija i tužilaca koji se imenuju. U toj instituciji takođe sjede stranci. U navedenom sporazumu je definisano da po isteku ili prije isteka perioda od tri godine od početka važenja ovog sporazuma, registrar treba da prezentuje prelazni plan transformacije ove institucije. To se do danas nije dogodilo, iako sporazum ističe za osam mjeseci", rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da je iz ovih procedura u potpunosti isključen Parlament BiH.

Majkićeva je upozorila da termin "po isteku perioda od tri godine", kako je navedeno u ovom sporazumu, može biti zloupotrijebljen.

"Ko će odrediti koliko je vremena potrebno po isteku ovog sporazuma da se transformiše institucija registrara u domaću instituciju. Promjene ovog sporazuma može uraditi Predsjedništvo BiH, jer je tako definisano samim sporazumom. U Predsjedništvu BiH po ovom pitanju moraće da se postigne konsenzus, što znači da će eventualno produženje postojećeg stanja morati imati saglasnost sva tri člana", ističe Majkićeva.

Ona je pojasnila da je osnovna funkcija ovog sporazuma uspostavljanje institucije registrara, podsjetivši da je on donesen 1. decembra 2004. godine. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE