• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Greškom" priznata nezavisnost BiH

Francuski general Filip Morion ocijenio je da je međunarodna zajednica pogriješila, jer je prerano priznala nezavisnost BiH.

 "Greškom" priznata nezavisnost BiH Izvor: MONDO

Bivši komandant UNPROFOR-a u BiH je istakao da je međunarodna zajednica počinila ključnu grešku kada je "prerano priznala nezavisnost BiH" i ukazao na poruku iz djela Ive Andrića "Na Drini ćuprija" da "u Bosni uvijek neko mora garantovati za bezbjednost svim tamošnjim narodima", te dodao da to "sada mora činiti EU".

Morion je u razgovoru sa tužiocem Srbije za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem u Briselu rekao da je na svim stranama bilo krivaca, uključujući Aliju Izetbegovića (bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH) i Matu Bobana (lidera bosanskih Hrvata), ali da su Slobodan Milošević (bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije), Radovan Karadžić (tadašnji predsjednik RS) i Mladić glavni politički krivci na srpskoj strani.

Dodao je da je Ratko Mladić, koji je bio na čelu Vojske Republike Srpske (VRS), 1993. godine, izvršio državni udar i time spriječio usvajanje Vens-Ovenovog mirovnog plana za BiH u parlamentu RS, prenosi RTS.

Morion je ocijenio da je Mladić izvršio "puč" kada je spriječio Karadžića i parlament na Palama da prihvate Vens-Ovenov plan, koji je u Atini potpisao Milošević.

Morion je naveo da je tom prilikom rekao Mladiću da Mladić "sebe vidi kao Napoleona, što je Mladić sa zadovoljstvom primio".

Vukčević je na opasku Moriona da Mladića "neki među Srbima i dalje smatraju junakom", odgovorio da "samo desničarski, uglavnom radikalski krugovi" podržavaju tog haškog optuženika, dok je većina ljudi u Srbiji za njegovo hapšenje.

Morion je zamolio Vukčevića da objasni da li se osjeća dovoljno zaštićenim i da li se boji za svoj život, na šta je srpski tužilac odgovorio da se "samo neko ko nije razuman ne boji, iako se do sada ispostavilo da nekih ozbiljnih opasnosti nije bilo".


(SRna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE