• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Ustav RS ne vrijeđa!

"Amandamni na Ustav RS nikog ne vrijeđaju, a ukoliko bi bili odbačeni, bio bi to loš signal za ustavne promjene u BiH."

 Radojičić: Ustav RS ne vrijeđa! Izvor: MONDO

''Ukoliko Vijeće naroda RS odbaci amandmane na Ustav RS, to je jasna poruka da nisu više mogući razgovori o ustavnim promjenama u BiH. I dalje tvrdim da nema nijednog amandmana koji bi za bilo koga bio uvredljiv, sporan, diskriminatoran, i želim vjerovati da će amandmani na Ustav RS biti usvojeni'', rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić za banjalučke "Nezavisne novine".

On smatra da će Vijeće naroda RS, odlučujući o amandmanima na Ustav RS, poslati i poruku da li je moguć razgovor o ustavnim promjenama u BiH.

"Ako Vijeće naroda RS odbaci amandmane na Ustav RS, za mene je to poruka da nisu više mogući razgovori o ustavnim promjenama u BiH u dogledno vrijeme. Insistiranje na maksimalističkim zahtjevima u amandmanima na Ustav RS loša je poruka za bilo kakve ustavne promjene u BiH. Sve može biti rezultat kompromisa i konsenzusa, ali ako neko tvrdoglavo ostaje na tome da svi njegovi prijedlozi moraju biti prihvaćeni, onda od toga nema ništa", poručio je Radojičić.

On je podsjetio da su tokom pregovora o amandmanima sa Klubom Bošnjaka u Vijeću naroda RS pravljeni različiti ustupci i dogovori, ali je, kako je rekao, previše insistirati na apsolutno svim prijedlozima.

Prema njegovom mišljenju, osporavanja bošnjačkih poslanika da Banjaluka bude glavni grad RS imaju isključivo političku pozadinu.

"Banjaluka i jeste glavni grad, a to što to neko osporava onda ima neku drugu političku pozadinu i koncepciju. Mogu biti samo politički razlozi da neko ne želi promjene Ustava RS, ali suštinskog neslaganja s onim što su amandmani ne može biti. Može svako od nas govoriti šta mu se ne sviđa, šta bi još htio da ima u Ustavu RS, ali to je ogromna i dugačka priča šta se kome ne sviđa u Ustavu BiH ili Ustavu RS", rekao je Radojičić.

On je istakao da bi na sjednici Vijeća naroda RS poslanici po klubovima trebalo da se izjasne da li prihvataju ili ne amandmane na Ustav RS, pojašnjavajući da Ustav predviđa da se amandmani na Ustav RS usvajaju sa najmanje dvije trećine u Narodnoj skupštini RS i većinom u svakom klubu u Vijeću naroda RS.

"Tu je samo stvar prošlo ili nije prošlo i tu nema veta i nema Ustavnog suda RS. Klub Bošnjaka, kao i klubovi Srba, Hrvata i ostalih, može većinom glasova da prihvati amandmane ili da ih ne prihvati. I time se priča završava", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ako promjene Ustava RS ne budu usvojene u Klubu Bošnjaka, čitav paket propada, a prijedlog za promjenu o istom pitanju ne može se ponoviti prije isteka tri mjeseca od dana kada je prijedlog odbijen", naveo je Radojičić i dodao da u ovom momentu ne bi prejudicirao odluku Vijeća naroda RS.

"Želim da se do sjednice Vijeća naroda RS, do konačnog odlučivanja, nadam da još postoji mogućnost da amandmani budu usvojeni. I dalje tvrdim da nema nijednog amandmana koji bi za bilo koga bio uvredljiv, sporan, diskriminatoran...", naglasio je predsjednik Narodne skupštine RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE