• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška Prudu u dijelu za Brčko

Mladen Ivanić podržava prudski sporazum samo u dijelu koji se odnosi na Brčko. Dio koji se odnosi na Ustav - neprihvatljiv!

 Podrška Prudu u dijelu za Brčko Izvor: MONDO

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da podržava prudski sporazum i banjalučki dogovor lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a Dragana Čovića, ali samo u dijelu koji se odnosi na rješavanje statusa Brčkog i državne imovine.

"Neprihvatljiv je dio koji se odnosi na Ustav, jer Republika Srpska (RS) nema nijedan motiv da uđe u priču o drukčijoj teritorijalnoj organizaciji BiH. Evropa je rekla da reforma Ustava nije uslov za ulazak BiH u EU, što znači da u ovoj priči možemo samo da izgubimo'', naglasio je Ivanić.

On je rekao da se pretjeruje sa pričom o prenosu nadležnosti na zajedničke institucije, jer se njihov stvarni uticaj mjeri novcem, a Srpska oko 12 puta više novca troši sama nego što daje BiH.

Ivanić je istakao da RS doprinosi državnom budžetu sa oko 330 miliona KM, a ima svoj budžet od 1,6 milijardi KM, ima u fondovima oko 1,2 milijarde i u opštinama oko 800 miliona KM.

"To govori gdje je stvarna moć u BiH, jer mi oko 12 puta više novca trošimo sami nego što dajemo BiH", rekao je Ivanić za ''Blic''.

On je rekao da postoje naznake da bi se međunarodna zajednica mogla uključiti u proces reforme Ustava, jer je novi visoki predstavnik Valentin Incko rekao da će Ustav BiH biti njegov prioritet, dodavši da, međutim, niko neće eksperimentisati sa nametanjem ustava.

Ivanić je rekao da je, od kada je sa funkcije visokog predstavnika otišao Pedi Ešdaun, pritisak na RS manji i naglasio da nema više uslova za ''nekog aktivnog visokog predstavnika''.

"Više nema jedinstvenog stava Savjeta za provođenje mira koji bi stajao iza nekog hiperaktivnog visokog predstavnika. To znači da nam međunarodne institucije neće praviti velike probleme'', rekao je Ivanić.

Ivanić, koji je potpredsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, rekao je da je BiH zaboravljena u velikim međunarodnim institucijama i da se njom ozbiljne međunarodne diplomate više ne bave i da imidž BiH u inostranstvu nije dobar.

''Mnogi od tih ljudi su pomalo umorni od BiH, što za nas nije mnogo ni loše jer tad nema ni velikih eksperimenata i poštuju se postojeće institucije'', rekao je Ivanić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE