• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK kaznio devet političkih stranaka

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izrekla je novčane kazne za devet političkih stranaka u BiH.

 CIK kaznio devet političkih stranaka Izvor: MONDO

Stranke su kažnjene zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka, a na osnovu izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja za 2006. godinu, saopšteno je iz CIK-a.

Najvećim novčanim iznosom od 11.000 KM kažnjena je stranka "Zeleni BiH". Ova stranka kažnjena je sa 10.500 KM jer je primila prilog od pravnog lica iznad zakonom dozvoljenog limita od 10.468 KM, a sa 500 KM jer nije iskazala u finansijskom izvještaju prihod iz budžeta od 5.138 KM.

Kongresna narodna stranka zaštite prava boraca i građana-pravde i morala BiH kažnjena je sa 7.350 KM jer je primila prilog od pravnog lica iznad zakonom dozvoljenog limita od 7.312 KM.

Demokratska stranka invalida BiH kažnjena je sa 5.400 KM jer je primila prilog od pravnog lica iznad zakonom dozvoljenog limita od 5.312 KM, a sa 500 KM jer nije dostavila dodatnu dokumentaciju.

Demokratski narodni savez kažnjen je sa 5.300 KM jer je primio prilog od četiri fizička lica iznad zakonom dozvoljenog limita od 5.248 KM.

Srpska radikalna stranka Republike Srpske kažnjena je sa 1.100 KM jer je primila prilog od jednog fizičkog lica iznad zakonom dozvoljenog limitaod 1.027 KM, a sa 500 KM jer nije pravilno popunila finansijski izvještaj, tako što nije iskazala podatke koji se odnose na broj i datum odluke o dodjeli budžetskih sredstava i što je u finansijskom izvještaju iskazala neizmirene obaveze prema nepoznatom dobavljaču u iznosu od 19.293 KM.

Koalicija HSS BiH-NHI kažnjena je sa 1.000 KM jer nije pravilno popunila godišnji finansijski izvještaj političkih stranaka tako što ga nije podnijela na propisanim obrascima, a neizmirene obaveze u iznosu od 39.904 KM nije iskazala na odgovarajućem obrascu.

Stranka SPAS kažnjena je sa 500 KM jer nije prijavila prilog pravnog lica /političke stranke od 2.254 KM, a sa 200 KM jer nije pravilno popunila finansijski izvještaj tako što je pogrešno popunila o pozajmicama, kreditima i dugovanjima, tj. nije iskazala obaveze za poreze i doprinose na lična primanja na dan 31. decembra 2006. godine u iznosu od 402 KM.

Srpski pokret obnove RS kažnjen je sa 500 KM jer nije dostavio dodatnu finansijsku dokumentaciju.

Demokratska narodna zajednica BiH kažnjena je sa 500 KM jer nije pravilno popunila finansijski izvještaj tako što je na obrascu nepravilno iskazala troškove upotrebe automobila za rad na terenu u izbornoj kampanji, troškove lijepljenja palkata i korišćenja razglasa na javnoj tribini.

CIK je predsjedniku Biračkog odbora na biračkom mjestu u Banjaluci u vrijeme izbora 5. oktobra 2006. godine Bori Stjepanoviću izrekao novčanu kaznu od 500 KM i zabranu angažovanja za rad na biračkom mjestu, odnosno u organima nadležnim za provođenje izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke jer nije popunio obrasce za zbirne rezultate.

CIK je ponovo razmatrao pitanje svog trajnog smještaja i sa žaljenjem konstatovao da još nije realizovan zaključak Savjeta ministara BiH kojim je planirano obezbjeđivanje smještaja CIK-a u zgradi u Ulici Danijela Ozme broj 7 u Sarajevu.

Komisija će se ponovo obratiti Parlamentarnoj skupštini u Savjetu ministara BiH kako bi u ovoj neizbornoj godini bio riješen problem njenog smještaja, i kako bi po tom pitanju spremno dočekala izbornu 2010. godinu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE