• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Armija BiH srušila Stari most u Mostaru?

Tajni dokument Štaba Vrhovne komande Armije BiH dokazuje da je komandant 4. korpusa Arif Pašalić naredio rušenje Starog mosta u Mostaru.

 Armija BiH srušila Stari most u Mostaru? Izvor: MONDO

Na adrese nekih medija u BiH danas je stigao email u kome je priložen navodni tajni dokument Štaba Vrhovne komande Armije BiH u kojem komandant 4. korpusa Arif Pašalić naređuje rušenje Starog mosta u Mostaru.

U emailu, koji je poslat sa adrese [email protected], navedeno je da dokument šalje advokatska kancelarija Saliha Hodžića u saradnji sa odbranom generala Slobodana Praljka kojem se u Hagu, između ostalog, sudi za rušenje Starog mosta u Mostaru.

Dostavljeni dokument ima pečat Armije BiH i Pašalićev potpis navodno je naređenje u kojem se, između ostalog, navodi da diverzantska četa Mostarskog bataljona prilikom sljedećeg granatiranja Starog grada mora da postavi tri antitenkovske mine u središte mosta i aktivira ih simulirajući direktne pogotke.

''Na temelju izvještaja izviđača 1. Mostarske brigade o stanja Starog mosta došli smo do saznanja da je usljed granatiranja hrvatskih snaga i HVO isti oštećen do te mjere da nije upotrebljiv za korištenje. Ne može se koristiti ni popraviti, ali je za propagandne svrhe neophodno obezbijediti snimanje njegovog pada da se ne bi usljed granatiranja sam urušio po noći'', navodi se u dokumentu.

U naređenju se, osim toga, zadužuje dežurni oficir za bezbjednost da u trenutku rušenja obezbijedi snimatelja, kameru i punjenje baterija.

''Snimak dostaviti svim medijima i predstaviti ga kao napad agresorske hrvatske vojske. Napraviti saradnju i koordinaciju između ove dvije grupe. O ovom događaju zabraniti govoriti'', navodi se u dokumentu.

Naredba je navodno izdana 7. novembra 1993. godine u Mostaru po oznakom "vojna tajna/povjerljivo", a na kraju naredbe navedeno je da se pismeno naređenje mora uništiti.

Advokat Salih Hodžić, koji je potpisan u emailu kao pošiljalac, demantovao je bilo kakvu vezi sa ovim dokumentom i sa generalom Praljkom i upozorio da to nije njegova email adresa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE