• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Silajdžić i Cikotić osnivali logore za Hrvate"

Haris Silajdžić i Selmo Cikotić najodgovorniji za osnivanje logora za Hrvate na području BiH, tvrdi Mirko Zelenika.

 "Silajdžić i Cikotić osnivali logore za Hrvate" Izvor: MONDO

Najodgovorniji za osnivanje logora za Hrvate na području BiH su bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, tvrdi predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša FBiH Mirko Zelenika.

On je rekao da je tokom proteklog rata u BiH, više od 14.400 Hrvata prošlo je kroz 331 bošnjački logor, a petnaest godina poslije raspuštanja logora, niko od odgovornih za njihovo osnivanje nije izveden pred lice pravde.

"Oni, koji su najodgovorniji za osnivanje logora nisu pobjegli u Latinsku Ameriku, već u Predsjedništvo BiH, Savjet ministara, druge federalne i kantonalne organe", upozorio je Zelenika.

On je rekao za "Fokus" da su od ukupnog broja zarobljenih, nešto više od četiri hiljade bili vojnici, pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, a ostalo su bili civili, i to starci, žene, djeca, bolesni i nemoćni.

Zelenika je istakao da arhitekti etničkog čišćenja u BiH mogu potpuno da budu zadovoljni urađenim - Hrvata gotovo da i nema u BiH, a na to ukazuje podatak da od Mostara prema centralnoj Bosni do Žepča nema nijedne hrvatske enklave.

On je pojasnio da je ovogodišnje obilježavanje petnaestogodišnjice raspuštanja bošnjačkih logora iskorišćeno i za promociju najnovije knjige hrvatskog publiciste Ivice Mlivončića "Muslimanski logori za Hrvate u BiH u vrijeme rata 1991-1995. godine".

Autor knjige Ivica Mlivončić "Fokusu" je rekao da je tokom istraživanja došao do podatka da je od 331 logora za Hrvate, njih 11 imalo obilježje koncentracionih logora iz vremena Drugog svjetskog rata.

On je naveo da su, od ukupnog broja zarobljenih, u bošnjačkim logorima ubijena 632 zatvorenika, od kojih je 50 usmrćeno ritualnim odsijecanjem glava, a ta ubistva obavili su islamski "sveti ratnici".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE