• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijan: Nastaviti prudski proces

Neophodno je nastaviti prudski proces kako bi se konsenzusom pronašla rješenja za najteža pitanja, smatra Rafi Gregorijan.

 Gregorijan: Nastaviti prudski proces  Izvor: MONDO

Vršilac dužnosti visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan izjavio je u četvrtak naveče da je neophodno nastaviti prudski proces kako bi se konsenzusom pronašla rješenja za najteža pitanja.

Gregorijan je pozdravio činjenicu da su lideri SNSD, SDA i HDZ BiH Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović u novembru 2008. godine postigli dogovor u Prudu i dodao da je sada potrebno finalizirati ovaj dogovor i usvojiti ga u parlamentu BiH.

On je za Radio-televiziju RS (RTRS) ocijenio da će najteže biti postići dogovor o pitanju državne imovine.

Gregorijan je ponovio da organi vlasti BiH moraju ispuniti pet ciljeva i dva uslova koje je definisao Savjet za implementaciju mira, kako bi u BiH došlo do gašenja OHR-a.

On je podsjetio da je Savjet za implementaciju mira još prije tri godine bio prilično optimistički raspoložen kada je riječ reformama koje su se tada prvodile u BiH i smatrao da je 2007. godine bilo moguće zatvoriti OHR, ali su u februaru iste godine u velikoj mjeri promijenili mišljenje zbog retorike u kojoj se govorilo o referendumu i nezavisnosti RS.

Govoreći o izvještaju pomoćnika direktora Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) Dragana Lukača protiv premijera RS Milorada Dodika i još nekoliko lica iz RS, Gregorijan je rekao da je istraga u vezi sa tim slučajem počela još krajem 2007. godine kada je nevladina organizacija "Transparensi internešnel" sa sjedištem u Berlinu dala određen broj dokumenata Tužilaštvu BiH koji, kako je naveo, govore o korupciji.

"U vezi sa ovim slučajem ima još dosta toga da se uradi u smislu ocjena Tužilaštva i Suda BiH i to pitanje je na lokalnim organima reda i zakona, a ne na OHR-u", rekao je Gregorijan, odbacujući navode da on ima bilo kakve veze sa izvještajem protiv Dodika.

Gregorijan je rekao da su neshvatljive tvrdnje da direktor Sipe Mirko Lujić nije ništa znao o ovom izvještaju, jer je "riječ o priči koja je bila broj jedan 2008. godine".

"Možda Lujić nije istog dana obavješten o prijavi i o tome treba da odluče disciplinske komisije, ali je meni poznato iz javnih izvještaja policijskih zvaničnika da je još prije godinu dana bilo policijskih izvještaja", istakao je Gregorijan.

On je rekao da je moguće da će iz Tužilaštva BiH neki od tih predmeta biti proslijeđeni RS, zaključujući da se u BiH mora uspostaviti vladavina zakona, te da zvaničnici RS moraju sarađivati sa državnim institucijama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE