• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska perspektiva BiH nije ugrožena

Evropska perspektiva BiH nije ugrožena s obzirom na dosadašnju implementaciju reforme policije jer EU nema zajednički zakon organizaciji policije.

 Evropska perspektiva BiH nije ugrožena  Izvor: MONDO

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas ne smatra da je evropska perspektiva BiH u EU ugrožena s obzirom na dosadašnju implementaciju reforme policije, jer u EU, kako je naveo, ne postoji zajednički zakon o načinu organizacije policije.

"U različitim zemljama postoje različite vrste policije i organizacije. Od BiH se traži da uspostavi pravila po kojima će imati policijsku službu koja će poštivati određena temeljna pravila i zbog toga se ne slažem sa nekim mišljenjima da je, čak i sa potpisanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a s obzirom na nerealizaciju policijske reforme policije u BiH, perspektiva BiH u EU ugrožena", istakao je Kurkulas.

U obraćanju učesnicima Rouz-Rot seminara u Sarajevu, Kurkulas je naglasio da potezi međunarodne zajednice koji se odnose na smjene izabranih zvaničnika sa njihovih funkcija, ne bi bile dobra politika za njen budući rad u BiH, osim ako je riječ o kršenju Dejtonskog sporazuma ili ako su ta lica odgovorna po nekim odredbama krivičnog suda.

Kurkulas je izrazio zabrinutost problemima koje postoje u BiH, a koje treba riješavati, istakavši da je to, prije svega, ustavna reforma.

Obraćajući se juče učesnicima seminara, šef delegacije Evropske komisije u BiH, podsjetio je i na mogućnosti koje će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU pružiti BiH i njenim građanima, naglasivši da bi njegova imlementacija revitalizovala ekonomsku i socijalnu strukturu zemlje.

Kurkulas je istakao da je EU ove godine za Plan oporavka od svjetske ekonomske krize izdvojila 200 milijardi evra, te da je u okviru tog plana predviđeno 150 miliona evra za podizanje ekonomske stabilnosti i razvoj zemljama kandidatima i potencijalnima kandidatima za članstvo u Uniji.

Trodnevni seminar Rouz-Rot o temi "Jugoistočna Evropa od Dejtona prema Briselu", koji je počeo juče u Sarajevu, organizuju Parlamentrana skupština BiH i Parlamentarna skupština NATO-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE