• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS "zaboravljena" na sajtu misije BiH

Na veb stranici Misije BiH pri UN nigdje se ne spominje Republika Srpska, a BiH je predstavljena kao zemlja sa pet regija.

 RS "zaboravljena" na sajtu misije BiH Izvor: MONDO

"Nezavisne novine" pišu da je ova veb stranica dio promocije BiH u kampanji za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN-a. Za kampanju Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH nije dobilo traženih 650.000 KM, a nikada nije data ni saglasnost za zvanično aktiviranje veb stranice misije u UN-u.

Posjetiocima se na veb stranici nude geografski i turistički podaci o regijama: centralna Bosna, Hercegovina, Sarajevo, te o Sjevernoistočnoj i Sjeverozapadnoj regiji.

Među nekoliko linkova za bh. institucije na veb stranici je i link za vrhovni sud, iako ovakva institucija u BiH ne postoji, a otvaranjem ovog linka posjetilac dobije veb stranicu Suda BiH.

Ambasador u Misiji BiH pri UN Ivan Barbalić uputio je nedavno pismo Predsjedništvu, Savjetu ministara i MIP-u BiH gdje izražava zabrinutost u vezi sa pripremama za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Barbalić smatra da bi trebalo da postoji bolja koordinacija između nadležnih institucija, te da Misija BiH pri UN-u trenutno nije spremna za ovo članstvo, jer nedostaju adekvatni ljudski i tehnički uslovi.

Zbog svega Barbalić ističe da bi trebalo održati hitne konsultacije. Ambasador BiH u UN-u očekuje da će im iz MIP-a dostaviti plan dolaska novih diplomata u ovu misiju, uz jasno definisanje njihovih zadataka.

On ističe da nije dobio odgovor iz MIP-a za eventualni angažman magistra međunarodnog prava, ali je, suprotno njegovom mišljenju, pijanista i predsjednik Američko-bosanske fondacije za kulturu Saša Toperić angažovan kao savjetnik za promociju bez jasno navedenog opisa poslova iz MIP-a.

Toperića je nedavno za savjetnika imenovao po ugovoru o djelu Sven Alkalaj, ministar inostranih poslova, dok je njegov zamjenik Ana Trišić-Babić kazala da ovo imenovanje nije u skladu sa zakonom, jer se diplomate ne mogu angažovati ovim ugovorom.

Kako su "Nezavisne" nezvanično saznale, Misija BiH pri UN-u biće ojačana i dolaskom na mjesec i po Nerkeza Arifhodžića, aktuelnog savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Ambasador Barbalić je u svom pismu naglasio da je Misija BiH smještena na dobroj lokaciji u Njujorku, ali da imaju neadekvatan prostor, te da novoangažovani savjetnik nema ni prostoriju, ni kompjuter. Ističe i problem finansiranja jer bi trebalo da postoje odvojena budžetska sredstva koja se u kampanji mogu alocirati u roku od 24 časa.

Na veb stranici Misije BiH pri UN-u u galeriji je na prvom mjestu postavljena fotografija pijaniste Saše Toperića, predsjednika Američko-bosanske fondacije i savjetnika u Misiji BiH pri UN-u.

Na drugoj fotografiji je ministar Sven Alkalaj, koji je bio počasni gost na Toperićevom koncertu u UN-u, održanom u okviru kampanje za nestalno članstvo.

Na ostalim fotografijama mogu se vidjeti članovi misija Hrvatske i Srbije, koji se časte sarajevskim pivom, te izloženi proizvodi sarajevskog "Klasa".

Srpska demokratska stranka pozvala je danas predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikolu Špirića da od ministra inostranih poslova Svena Alkalaja zatraži informacije u vezi postavljanja informacija, koje se nalaze na sajtu Misije BiH pri UN, gdje je BiH predstavljena kao zemlja sastavljena od pet regija.

SDS pita ko je platio izradu veb prezentacije na kojoj ne samo nema pomena o Republici Srpskoj, već su "zaboravljena" i njena prirodna bogastva i značajni kulturno-istorijski spomenici i zahtijeva od predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića da pokrene pitanje odgovornosti ministra inostrnaih poslova Svena Alkalaja i svih diplomata koji i na ovakav način urušavaju ugled BiH, predstavljajući je kao islamsku unitarnu državu.

SDS ocjenjuje da je nedopustivo da BiH iz svog budžeta plaća diplomate, koji je na ovakav način predstavljaju u svijetu, rušeći njen ugled i unoseći dodatno nepovjerenje medju narodima koji žive u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE