• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžićev prigovor na optužnicu

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić podnio je Haškom tribunalu prigovor na formu optužnice.

 Karadžićev prigovor na optužnicu Izvor: MONDO

Karadžića u 11 tačaka terete za genocid i druge zločine u BiH od 1992. do 1995. godine.  Prigovor odnosi se na optužbe za učešće u "višestrukom udruženom zločinačkom poduhvatu" čiji je "cilj bio trajno uklanjanje muslimana i Hrvata sa teritorije BiH koju su Srbi proglasili svojom".

Od sudskog vijeća on je zatražio da optužnicu proglasi neispravnom i da Tužilaštvu naloži da je ponovo izmjeni, tako da se iz nje eliminišu tri "dodatna" udružena zločinačka poduhvata, a da ostane optužba za "povezujući" udruženi zločinački poduhvat.

Karadžić ocjenjuje da je to što se on istovremeno tereti za učešće u četiri različita, ali međusobno povezana udružena zločinačka poduhvata, "taktika Tužilaštva bez presedana u praksi Tribunala, koja će, ukoliko bude prihvaćena, učiniti još složenijim ovaj ionako obiman proces".

"U optužnici se navode elementi svakog navodog udruženog zločinačkog poduhvata tako što se preciziraju relevantni vremenski period, priroda i namera, identitet učesnika i Karadžićeva navodna uloga u poduhvatu. Svaki elemenat sadrži iste informacije u ’povezujućem’ i u barem jednom od ’dodatnih’ poduhvata“, kaže se u podnesku.

U prilogu zahtjevu nalaze se i tabele, kao "ilustracija tvrdnje o optužbama koje se preklapaju".

U toku ove sedmice, Karadžić i njegovi pravni saradnici već su podnijeli dva preliminarna prigovora na optužnicu.

U prvom je zatraženo da se odbace oni dijelovi optužnice u kojima se kaže da je optuženi mogao da "predvidi" da bi neki od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata "mogli" da počine zločine. Drugim podneskom osporava se nadležnost Tribunala da sudi po tački 11, koja Karadžića tereti za uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce, uz navod da se nije radilo o civilima, već zarobljenim pripadnicima neprijateljske strane.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE