• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sveštenici traže zaštitu Međureligijskog vijeća

Sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke traži da se sveštenicima i monaštvu omogući pravo na dostojanstven i život bez diskriminacije

 Sveštenici traže zaštitu Međureligijskog vijeća Izvor: MONDO

Sveštenstvo i monaštvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske uputilo je molbu Međureligijskom vijeću BiH da zaštiti pravo na slobodu savjesti i vjeroispovijesti, kao i ličnog mira i integriteta, te čast i dostojanstvo zvaničnih predstavnika svih vjerskih zajednica od napada, uvreda i bilo kakve diskriminacije.

"U posljednje vrijeme od pojednih novinara i televizijskih kuća vrši se otvoreni atak na pojedine vjerske zajednice i njene zvanične predstavnike, što se ispoljava kroz otvoreno raspirivanje vjerske mržnje sa zlonamjernim omalovažavanjem i izrugivanjem bez ikakvih argumenata", navodi se u pismu Eparhije upućenom Međureligijskom vijeću.

Iz Eparhije je zatraženo da se sveštenicima i monaštvu omogući pravo na dostojanstven i život bez diskriminacije, te zaštita od kleveta i laži eleketronskih i pisanih medija, kao i odgovornost glavnih i odgovornih urednika i njihovih saradnika za njihove postupke.

"Nismo vam se ranije obraćali kada je novinar Federalne televizije Slobodan Vasković sa saradnicima, bez našeg dopuštenja i blagoslova ulazio u porte naših crkava, uznemiravajući naše vjernike, vrijeđajući episkopa, sveštenstvo, monaštvo i vjernike naše crkve, računajući da će njihovo bahato ponašanje prestati", navedeno je u pismu.

Iz Eparhije podsjećaju da su 18. marta oko 12.15 časova ispred Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju novinar FTV i političkog magazina "60 minuta" Slobodan Vasković, koji je i glavni i odgovorni urednik lista "Stav", sa svojim saradnicima snimali crkvu i narod kako izlazi sa molitve bez dozvole i blagoslova nadležnog sveštenstva.

U pismu se ističe da "to predstavlja intimni i lični čin svakoga čovjeka, kao i udar na privatnost i imovinu Srpske pravoslavne crkve i slobodno kretanje i ispovedanje vjere".

Kako se navodi, prisutni narod prepozano je u liku novinara Slobodana Vaskovića "čovjeka koji je na jedan nečovječan i neargumentovan način u političkom magazinu `60 minuta` 29. decembra 2008. godine, iznio niz neistina, kleveta i uvreda na ime episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija".

"Svoju nečasnu kampanju, ničim izazvanu, nastavio je da objavljuje u kolumnama u listu `Stav` na neviđen i necivilizovan način, omalovažavajući, vrijeđajući i izlažući poruzi lik i dostojanstvo episkopa Grigorija sa sveštenstvom, kao reprezente i instituciju SPC, to jest sve vjernike naše eparhije", istaknuto je u pismu.

Sveštenstvo i monaštvo Eparhije zahumsko hercegovačke i primorske pozvali su Međureligijsko vijeće BiH da učine sve što je u njihovoj moći da se takvi i slični incidenti i ponašanja ne ponove.

"U potpunosti podržavamo slobodu objektivnog novinarstva, kao i svaku drugu slobodu, ali tražimo istu i za sve nas članove SPC i vjerske organizacije", dodaje je u pismu.

Iz Eparhije napominju da je "od Vaskovića i njegovih saradnika, izkazana zloupotreba svih ljudskih sloboda, kroz pisanu i izgovorenu riječ, za sada bez ikakve odgovornosti za svoje postupke".

"Novinari, kad se već pozivaju na slobodu štampe, moraju i drugima omogućiti sve slobode i prava propisane međunarodnim konvencijama o zaštiti ljudskih sloboda i prava, a moraju biti spremni i da snose svaku odgovornost koja za posljedicu ima ugrožavanje drugima sloboda i prava", navodi sveštenstvo i monaštvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Oni ističu da mjesecima doživljavaju bezprizorne napade na čast, ugled i dostojantvo predstavnika Eparhije i njenih vjernika, što je, kako navode, u suprotnosti sa slobodama i pravima civilizovanog društva.

Sveštenstvo i monaštvo Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije izrazilo je nadu da će Međureligijsko vijeće BiH svojim autoritetom uticati na sve relevantne subjekte i institucije u BiH da se ovakvo bahato ponašanje više ni prema kome ne ponovi.

Pismo je upućeno Njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Vasiliju, nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, poglavaru Islamske zajednice u BiH Mustafi Ceriću i predsjedniku Jevrejske zajednice BiH Jakobu Finciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE