• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Župljanin traži privremenu slobodu

Stojan Župljanin traži da bude pušten na privremenu slobodu, kako bi mogao da pripremi svoju odbranu

 Župljanin traži privremenu slobodu Izvor: MONDO

Bivši šef policije u Banjaluci Stojan Župljanin zatražio je u petak od Haškog tribunala da bude pušten na privremenu slobodu, kako bi mogao da pripremi svoju odbranu, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Župljanin je na današnjoj statusnoj konferenciji rekao da početak suđenja u ovom predmetu "nije ni na vidiku", odnosno da neće početi do kraja ove, a možda ni sljedeće godine.

On je ranije tražio smjenu glavnog branioca, ali je Sekretarijat Tribunala taj zahtjev odbio i sada se čeka odluka predsjednika suda po zahtjevu da odluka bude izmijenjena.

"Za to vrijeme ja od druge strane dobijam tone dokaza i kvazi-dokaza, a treba da dokažem da sam nevin, jer i jesam nevin", naglasio je Župljanin.

On je dodao da bi se, ukoliko bi bilo udovoljeno njegovom zahtjevu za privremenim puštanjem na slobodu, našao u sličnoj poziciji kao saoptuženi bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mićo Stanišić, koji početak suđenja čeka na privremenoj slobodi.

Sudsko vijeće, osim odluke u vezi sa ovim zahtjevom, treba još da donese odluku po zahtjevu za izmjenu optužnice.

Sadašnja izmijenjena i objedinjena optužnica Stanišića i Župljanina tereti za učešće u "udruženom zločinačkom poduhvatu od aprila do kraja decembra 1992. godine, sa ciljem da se eliminišu i trajno uklone muslimani i Hrvati iz dijelova BiH".

Stanišić se dobrovoljno predao Tribunalu u martu 2005. godine i ubrzo je pušten na privremenu slobodu, a Župljanin je uhapšen u Srbiji, u junu prošle godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE