• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traže "gašenje" sajta BiH pri UN

MIP BiH zatražilo je od Misije BiH pri UN da bude zatvorena veb stranica na kojoj je BiH predstavljena kao zemlja sa pet regija.

 Traže "gašenje" sajta BiH pri UN Izvor: MONDO

Ministarstvo inostranih poslova BiH je uputio instrukcije Misiji nakon što je zaključeno da ima značajnih nedostataka na veb stranici koju je kreirala Američko-bosanska fondacije za kulturu, pišu "Nezavisne novine" u izdanju za subotu.

U MIP-u je potvrđeno da Misiji BiH pri UN nikada nisu dali saglasnost za puštanje ove veb stranice, ali je ona otvorena prije pet dana, o čemu je ova fondacija obavijestila javnost u svom saopštenju.

U okviru kampanje za prijem BiH u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti UN, Američko-bosanska fondacija za kulturu sponzorisala je i uradila novu internet stranicu Misije BiH pri UN (www.bhmisijaun.org).

Veb stranica, osim osnovnih informacija Misije BiH pri UN, ima i linkove za nekoliko važnih ustanova, privrednih, turističkih i kulturnih organizacija.

Na jednom od linkova predstavljena je turistička ponuda BiH, kojom dominira karta BiH, koja je podijeljena u pet regiona i to Bosnu, Hercegovinu, Sarajevo, sjeverozapadni i sjeveroistočni region, bez pomena Republike Srpske (RS).

Na stranici je postavljen i link navodnog vrhovnog suda, koji uopšte i ne postoji, ali se posjetiocima otvori internet stranica Suda BiH.

Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je u petak predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikolu Špirića da od ministra inostranih poslova Svena Alkalaja zatraži informacije u vezi postavljanja informacija, koje se nalaze na sajtu Misije BiH pri UN, gdje je BiH predstavljena kao zemlja sastavljena od pet regija.

SDS pita ko je platio izradu veb prezentacije na kojoj ne samo nema pomena o Republici Srpskoj, već su "zaboravljena" i njena prirodna bogastva i značajni kulturno-istorijski spomenici i zahtijeva od predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića da pokrene pitanje odgovornosti ministra inostrnaih poslova Svena Alkalaja i svih diplomata koji i na ovakav način urušavaju ugled BiH, predstavljajući je kao islamsku unitarnu državu.

SDS ocjenjuje da je nedopustivo da BiH iz svog budžeta plaća diplomate, koji je na ovakav način predstavljaju u svijetu, rušeći njen ugled i unoseći dodatno nepovjerenje medju narodima koji žive u BiH.

Pijanista Saša Toperić, predsjednik Američko-bosanske fonadacije za kulturu, ujedno je i savjetnik u Misiji BiH pri UN, gdje ga je po ugovoru o djelu angažovao ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj.

Ivan Barbalić, ambasador BiH u UN nedavno je obavijestio Predsjedništvo i Savjet ministara da je protiv Toperićevog angažmana, jer je tražio da bude angažovan savjetnik za međunarodno pravo.

Prema riječima poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavka Jovičića, Toperić je jedan od najžešćih bošnjačkih lobista u SAD, a zahvaljujući njemu u Kongresu su usvojene dvije rezolucije koje su nepovoljne za srpski narod u BiH.

"Ovim imenovanjem nastavljena je praksa zapošljavanja sumnjivih osoba u Misiji BiH pri UN. Sjetimo se samo da je na platnom spisku te iste misije svojevremeno bio i tajanstveni ministar savjetnik Safet Ćatović, koga su zapadni obavještajni krugovi doveli u direktnu vezu sa Al kaidom", rekao je Jovičić za banjalučki "Fokus".

Ovaj list podsjeća da su zapadni istražni organi, mjesec dana prije napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine, utvrdili da je Ćatović vodio ljetni džihad kamp u Pensilvaniji.

Bezbjednosne i obavještajne službe čak tvrde da je Ćatović, u stvari, lažno ime zloglasnog Abu al-Malija, komandanta odreda "El mudžahedin" i jednog od najtraženijih terorista današnjice.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da postoje čvrsti dokazi da je Saša Toperić falsifikovao biografiju kako bi dobio izraelsko državljanstvo.

Inače, navodi Dukić, riječ je o čovjeku slijepo odanom lideru Stranke za BiH Harisu Silajdžiću i njegovoj ideji unitarne BiH, koji već godinama na sve moguće načine lobira u ime Bošnjaka.

"Imenovanje Saše Toperića za savjetnika u Misiji BiH pri UN prvorazredni je diplomatski skandal", ocijenio je profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović, koji je svojevremeno obavljao funkciju prvog sekretara u ovoj misiji.

Upravo je on, podsjetio je, na platnom spisku otkrio Safeta Ćatovića, kao i to da je na adresi Misije registrovana navodna humanitarna organzacija "Global medikal relif", kojoj je takođe zabranjeno djelovanje, zbog veza s međunarodnim terorizmom.

"Umjesto istrage o ovim navodima, dobio sam otkaz", rekao je Trifunović za "Fokus".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE