• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radikalni islamisti pod istragom u BiH

Policijske i bezbjednosne službe u BiH istražuju djelovanje radikalnih bošnjačkih organizacija, piše "Glas Srpske".

 Radikalni islamisti pod istragom u BiH Izvor: MONDO

"Pripadnici ovih grupa svojim istupima i porukama uznemiravaju građane i postojanje ovakvih ekstremnih udruženja i Internet portala moralo bi biti zabranjeno, ali tu su potrebne mjere i pravosudnih institucija", rekao je predsjedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Mirko Okolić.

Član Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Drago Kalabić naveo je da su ekstremne bošnjačke "Patriotske snage" ozbiljna prijetnja političkoj i bezbjednosnoj situaciji, jer otvoreno pozivaju na rat, osvetu i ukidanje Republike Srpske, zbog čega bi policijske strukture morale hitno da reaguju.

On je naglasio da "Patriotska liga BiH" i druge radikalne bošnjačke grupe sprovode i štite politiku Harisa Silajdžića, a da njihov rad finansira Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

"Suština djelovanja ovih organizacija je ostvarivanje bošnjačkih ratnih ciljeva i oni o tome javno govore na svojim veb portalima, časopisima, kongresima", rekao je Kalabić.

Predsjednik Komisije Branko Zrno najavio je da će Komisija raspravljati o ovim ratnohuškačkim porukama.

Na Internet stranici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike navedeno je da ova organizacija zastupa interese 350 000 Bošnjaka.

U Rezoluciji koju je KBSA nedavno usvojio u Grand Rapidsu, gradu u američkoj državi Mičigen, navedeno je da "postoji samo jedinstvena, demokratska, suverena i nezavisna država BiH, a RS postoji samo kao dio ilegalnog, nametnutog dejtonskog ustava, Aneksa 4".

Predsjednik KBSA je Haris Alibašić, a članovi Upravnog odbora su Murat Muratović, Ferid Sefer, Uzeir Ramić, ljudi koji kod američkih kongresmena lobiraju za ostvarivanje bošnjačkih ratnih ciljeva i stvaranje unitarne BiH.

"Patriotsku ligu BiH" osnovao je Savjet za nacionalnu odbranu koji je formiran na Kongresu SDA u Sarajevu 1991. godine.

Na vojnom savjetovanju u Mehurićima kod Travnika 8. februara 1992. godine ustanovljeno je da "Patriotska liga BiH" raspolaže sa oko 70 000 naoružanih članova, navedeno je na Internet portalu "Bosna".

Udružene bošnjačke "Patriotske snage", uz podršku radikalnih bošnjačkih veb portala plbih.org, bosnjaci.net, KBSA, ljiljan.org, bosnaprkosna.mine.nu, pokrenuli su akciju lijepljenja plakata po gradovima Federacije BiH sa pozivima na ukidanje RS, rušenje Prudskog sporazuma, "odbranu BiH".

Nekoliko plakata sa tekstom "BiH umire" i "četnički fašizam opet raste" u utorak, 17. mara uneseni su u zgradu parlamenta BiH u Sarajevu, što je izazvalo oštre reakcije srpskih poslanika.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE