• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić: Izvinjenje pa dolazim u Srbiju

Haris Silajdžić izjavio je da neće nikada putovati u Srbiju ukoliko iz te zemlje ne stigne "jedno veliko izvinjenje".

 Silajdžić: Izvinjenje pa dolazim u Srbiju Izvor: MONDO

Bošnjački član Predsjedništva BiH traži izvinjenje za, kako je rekao, zlo koje je učinjeno građanima BiH tokom prošlog rata.

Silajdžić je u izjavi BN TV rekao da treba dati odlikovanje članovima ratnog Predsjedništva BiH, koji su njegovi ratni drugovi.

"To su moji ratni drugovi i time se ponosim i smatram da zaslužuju medalje, a ne da se povlače po koje kakvim spiskovima, pogotovo ne od one strane za koju cijeli svijet zna da je odgovorna", rekao je Silajdžić.

Komentarišući susret sa članovima ratnog Predsjedništva BiH, Silajdžić je rekao da je raspisivanje potjernice Srbije za građanima, koji su branili BiH, suprotno međunarodnom pravu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije raspisalo je potjernice za osumnjičenim za ratne zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine u Sarajevu, među kojima su i članovi ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić.

Izjave Silajdžića odmah su osudili srpski poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da Haris Silajdžić čini sve da bi onemogućio razgovore između političkih partnera na regionalnom nivou kako bi se popravio standard i stvorili bolji uslovi za život svih građana.

Prema njenim riječima, Silajdžićeva izjava potvrđuje da Srbi moraju dobro voditi računa o budućim uticajima tog čovjeka.

"To je poznata retorika i politika koja vodi unazad. To je priča o 1991. godini i signal predstavnicima RS u Sarajevu da moramo držati širom otvorene oči kada donosimo odluke, te da stojimo na branicima gdje god se dovodi u pitanje RS", istakla je Majkićeva.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Okolić smatra da je Silajdžićeva izjava da treba nagraditi njegove ratne drugove opasna, da podgrijava tenzije i ne vodi ničemu,

"Iz svih Silajdžićevih postupaka se može vidjeti da je on taj koji ne želi stabilnu BiH. U posljednje vrijeme radi sve što bi dizalo tenzije, kao da mu je to osnovni zadatak", naglasio je Okolić.

On je dodao da ovakve izjave i postupci iritiraju građane Republike Srpske udaljavaju stavove, odnosno barem one koji bi se, kako je naveo, mogli približiti po nekim osnovama.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE