• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija RS: Eleza štiti BIA

Nepoznate osobe u noći između subote i nedjelje bacile su eksplozivnu napravu ispred Tržnog centra "Tom" u Istočnom Novom Sarajevu.

 Policija RS: Eleza štiti BIA Izvor: MONDO

U eksploziji, koja se dovodi u vezu sa "javnim obračunom" Darka Eleza i vlasnika "Toma" nije bilo povrijeđenih.

"Ovo krivično djelo dovodi se u direktnu vezu sa prijetnjama koje je Darko Elez javno upućivao vlasniku "Toma" Savi Tomaševiću, a policija i tužilaštvo obavljaju dalju istragu. Predložićemo da se ovaj predmet i još petnaestak koji se posljednjih godina vode protiv Eleza upute Tužilaštvu u Beogradu", rekao je za "Glas Srpske" načelnik CJB Istočno Sarajevo Zoran Mandić.

Dodao je da postoji sumnja da Elez koristi novac i angažuje lica sa područja Kantona Sarajevo i Istočno Sarajevo da čine krivična djela i prijete Tomaševiću.

"Đorđe Ždrale, vođa suprotnog kriminalnog klana, sada je u zatvoru i pojavio se prostor u kojem Darko Elez može da djeluje, pokušavajući svojim prijetnjama da zastraši one koji imaju novac i da ih reketira", rekao je Mandić.

On je dodao da se protiv Eleza vode predmeti u vezi sa krivičnim prijavama u vezi sa pokušajima ubistva, prijetnji, krijumčarenja narkotika, krađe vozile i istakao da je krajnje vrijeme da se i Elez "stavi iza rešetaka".

Protiv Darka Eleza podignuto je 16 krivičnih prijava, među kojima je i krivična prijava za terorizam, a za njim je raspisana i potjernica.

U posljednjim medijskim istupima Elez je rekao da se nalazi u Srbiji, ali kako ima državljanstvo Srbije, njegovo izručenje je neizvjesno.

Prema podacima policije, Elez stoji iza ubistva Zorana Goluba zvanog Čarlama počinjenog u avgustu prošle godine u Lukavici.

" Elez je kao izvršioce angažovao pripadnike 'zemunskog klana' Srećka Kalinića i Miloša Simovića. Čarlama je ubijen u osveti za ubistvo Mladena Ćehe, ali i zbog toga što je finansirao Đorđa Ždralu. Darko Elez blizak je sa pripadnicima sokolačke grupe, na čijem je čelu bio Ćeha, ali i sa odbjeglim članovima 'zemunskog klana' i Kekinom grupom u Beogradu", navodi policija.

Policija RS međutim sumnja da Eleza u Beogradu štite pripadnici bezbjednosnih agencija, budući da mu je stric visoki službenik BIA.

Portparol CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić rekla je da je uviđajem utvrđeno da je na "Tom" najvjerovatnije bačena eksplozivna naprava ručne izrade i dodala da je lice koje je podmetnulo ovu eksploziju pobjeglo pješke prema Kantonu Sarajevo.

Ovo je druga eksplozija koja se u posljednjih pet dana desila u blizini Tržnog centra "Tom" u Istočnom Novom Sarajevu. U eksploziji od prije pet dana oštećena su stakla preduzeća "K-INEL"-a, koje se nalazi u prizemlju ovog objekta.

Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo Zorica Đurđević je rekla da je tužilaštvo upoznato sa slučajem i da je u toku rasvjetljavanje ovog krivičnog djela. Više detalja nije mogla da saopšti.

Tržni centar "Tom" je bio meta bombaškog napada i oko nove godine, kada je u više navrata bilo lažnih dojava o podmetnutoj bombi. Vlasnik centra Savo Tomašević je nakon tih prijetnji market ovog objekta izdao pod zakup "Konzumu", jer, kako je isticao, nije više mogao da "trpi" stalne pritiske i prijetnje koje su mu upućivane.

Tomašević je ranije, poslije učestalih lažnih dojava i telefonskih prijetnji Darka Eleza, zatražio zaštitu pripadnika SIPA, koju nije dobio.

Darko Elez je telefonom prijetio Savi Tomaševiću da će ugroziti njegov i život njegove porodice, kao i da će napad biti usmjeren na njegove poslovne objekte. Poslije toga Elez je u emisiji "60 minuta" FTV-a rekao da je zvao Tomaševića, jer on finansira Đorđa Ždralu, ali da mu nije prijetio. Izrekao je niz optužbi na račun policije, ali i nekih političara.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE