• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Opasna etnička segregacija u BiH

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak upozorio je u dnevniku "Pravda" na opasan fenomen etničke segregacije djece u BiH.

 Lajčak: Opasna etnička segregacija u BiH Izvor: MONDO

"U Bosni su prisutna nastojanja da se dječaci i djevojčice ne sreću sa vršnjacima drugačije vjere", kazao je Lajčak u intervjuu slovačkom listu i dodao da vjerski i politički vodji vode mlade ka osjećanju da su izuzetni.

"To je loše, to je tempirana bomba", kazao je Lajčak koji je donedavno bio visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH.

Bosna je 14 godina nakon rata i dalje podijeljena i nije u takvom stanju kako je medjunarodna zajednice zamišljala i zato što svijet probleme rešava "kao hit paradu", ocijenio je Lajčak.

"Kada sam došao u Sarajevo, Bosna nam je iz hit parade ispala, iako njeni problemi izdaleka nisu bili riješeni. Imam običaj da naglašavam da problemima treba da se posvetimo temeljno i uporno, ne da na njih zaboravimo samo zato što je tema nestala iz izvještaja Bi-Bi-Sija (BBC) ili Si-En-Ena (CNN)", kazao je Lajčak.

Zato je, po njegovoj oceni, jedan od najvećih uspjeha njegovog godinu i četiri mjeseca dugog mandata u BiH to što ima osećaj da mu je pošlo za rukom da ponovo skrene pažnju svijeta na BiH.

"Tako kako je podijeljena BiH, podijeljena je i medjunarodna zajednica. Svako od bosanskih političkih protagonista našao je nekog svog advokata na medjunarodnoj sceni. Zato je razvoj u zemlji blokiran," rekao je šesf slovačke diplomatije.

Miroslav Lajčak smatra da bi medjunarodna zajednica trebalo da postupa po principu da "ako smo nekuda ušli, ne smijemo da odemo prije nego što svoju ulogu odigramo".

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE