• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Vjerske podjele - tempirana bomba!

Doskorašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nazvao je tempiranom bombom fenomen etničke i vjerske segregacije djece i mladih u BiH

 Lajčak: Vjerske podjele - tempirana bomba! Izvor: MONDO

"U BiH su prisutna nastojanja da se dječaci i djevojčice ne sreću sa vršnjacima drugačije vjere. To je loše, to je tempirana bomba", kazao je Lajčak u intervjuu slovačkom dnevniku "Pravda" i dodao da vjerske i političke vođe vode mlade ka osjećanju da su izuzetni.

On je dodao da je BiH 14 godina nakon rata i dalje podijeljena i nije u takvom stanju kako je međunarodna zajednice zamišljala i zato što svijet probleme rješava "kao hit paradu".

"Kada sam došao u Sarajevo, BiH nam je iz hit parade ispala, iako njeni problemi izdaleka nisu bili riješeni. Imam običaj da naglašavam da problemima treba da se posvetimo temeljno i uporno, ne da na njih zaboravimo samo zato što je tema nestala iz izvještaja Bi-Bi-Sija ili Si-En-Ena", naveo je Lajčak.

Zato je, prema Lajčakovoj ocjeni, jedan od najvećih uspjeha njegovog godinu i četiri mjeseca dugog mandata u BiH to što ima osjećaj da mu je pošlo za rukom da ponovo skrene pažnju svijeta na BiH.

"Tako kako je podijeljena BiH, podijeljena je i međunarodna zajednica. Svako od političkih protagonista u BiH našao je nekog svog advokata na međunarodnoj sceni. Zato je razvoj u zemlji blokiran", rekao je Lajčak.

On smatra da bi međunarodna zajednica morala da postupa po principu da "ako smo nekuda ušli, ne smijemo da odemo prije nego što svoju ulogu odigramo".

Odgovarajući na pitanje šta smatra svojim uspjehom, Lajčak je rekao da je najviše ponosan zbog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Takođe mi je drago što sam uspio da ustanovim regularni sastanak šest koalicionih lidera, što je u BiH ponekad teško", rekao je Lajčak.

On je dodao da je mnogo stvari riješeno i dogovoreno tokom tih susreta i da se akteri ne vide više kao neprijatelji već partneri.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE