• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PS BiH: Podržan prijedlog o Brčkom

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine podržala prijedlog amandmana na Ustav BiH koji se odnosi na status Brčkog.

 PS BiH: Podržan prijedlog o Brčkom Izvor: MONDO

Predloženi amandman podržalo je sedam članova komisije, a protiv je bio  Momčilo Novaković.

Prije izjašnjavanja o predloženom amandmanu na Ustav BiH, članovi komisije su se izjasnili o devet uloženih amandmana, od kojih su prihvatili samo onaj koji je predložio poslanik Šefik Džaferović i koji je tehničke naravi.

Tim amandmanom predviđeno je da amandman I na Ustav BiH stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", što nije bilo definisano prijedlogom dostavljenim od Savjeta ministara BiH.

Amandmani koje su predložili Stranka za BiH, te poslanici Mirko Okolić, Hadži Jovan Mitrović i Momčilo Novaković nisu prihvaćeni i vjerovatno će biti obnovljeni na samoj sjednici Doma u srijedu.  

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović je nakon sjednice kazao novinarima da je sačuvan izvorni tekst amandmana, koji je rezultat mukotrpnog rada, dogovaranja i kompromisa, "i ovo daje šansu da amandman konačno bude usvojen u parlamentu BiH".

Dodao je da amandmani koji su bili uloženi na izvorni tekst amandmana na Ustav BiH i da su bili usvojeni ništa bitno ne bi promijenili, ali bi vjerovatno poremetili politički dogovor i izazvali probleme prilikom razmatranja amandmana na sjednici Doma.

Džaferović misli da je ovo dobar amandman koji Brčko Distrikt BiH situira u Ustav BiH.

Član Komisije Drago Kalabić, uvažavajući razloge koji su izneseni u predloženim amandmanima na amandman I na Ustav BiH, smatra da bi oni ugrozili teško postignuti konsenzus o osnovnom amandmanu i iz tog razloga ih ne može podržati.

Ukazao je i na to da su tokom vremena predviđenog za javnu raspravu poslanicima stizali različiti komentari, neki čak i uvredljivog sadržaja koji ne govore o ustavnoj materiji.  

Vjerovatno je i to, kazao je Kalabić novinarima, organizovano od nekih političkih partija da takvi sadržaji dođu u Parlamentarnu skupštinu, da budu podijeljeni kao zvaničan materijal poslanicima. 

"Kada se neko u javnosti hvali da je nosilac kampanje koja treba da obori ovaj amandman, mora preuzeti na sebe teret, da ne kažem drugačije, da i s takvim, da ne upotrijebim tešku riječ, ljudima takvog mentalnog karaktera sarađuje i da mu oni budu podrška za tako nešto, kazao je Kalabić.

Na novinarsko pitanje ko se javno hvali da je nosilac takvih aktivnosti, Kalabić je odgovorio: "Kako sam razumio, Stranka za BiH i Haris Silajdžić čine sve da obore ovaj amandman". 
(Fena)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE