• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS podržava vraćanje imovine crkvama

Dodik i članovi Skupštine Međureligijskog vijeća BiH saglasili se da u BiH treba podržati vraćanje imovine crkvama i vjerskim zajednicama.

 RS podržava vraćanje imovine crkvama Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i članovi Skupštine Međureligijskog vijeća BiH saglasili su se i da treba regulisati položaj vjerskih službenika.

"Za Vladu RS je važno vraćanje imovine i mi dajemo podršku rješavanju tih pitanja, a pasebno apostrofiramo potrebu da se zgarda Bogoslovije u Sarajevu što prije vrati Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako bi se moglo nastaviti sa aktivnostima na tom planu", rekao je Dodik poslije sastanka sa članovima Skupštine Međureligijskog vijeća BiH.

Dodik je istakao da je razgovarano i o zakonu o restituciji, podsjetivši da je taj zakon u RS već u javnoj raspravi, ali da je očigledno da je potrebno insistirati na jednakom rješenju u čitavoj BiH.

"U tom pogledu nastavićemo koordinaciju i komunikaciju sa nadležnim institucijama i predstavnicima vjerskih zajednica", kazao je Dodik, podsjetivši da je Vlada RS još 1998. godine donijela zakon o restituciji, koji je suspendovao visoki predstavnik.

U Banjaluci se vrši obnova tri važna vjerska objekta, naveo je Dodik, što može biti simbol dostignuća koji imaju grad i RS.

"To je hram Hrista Spasitelja, koji je srušen u Drugom svjetskom ratu, Katolička crkva u naselju Petrićevac i džamija Ferhadija. Vlada je u sva tri slučaja pomagala izdvajanjem sredstava i želimo da vidimo završetak tih radova. Osim toga, u okviru gradske uprave rješava se pitanje Jevrejske opštine Banjaluka i lokacije, na kojoj bi se gradila sinagoga, čime Banjaluka šalje jasnu poruku tolerancije i vjerskih sloboda", rekao je Dodik.

On je istakao da rješavanje zdravstvenog i penzijskog osiguranja vjerskih službenika predstavlja zajednički interes civilnih i vjerskih vlasti.

"Mi želimo zajedno, na isti način da to riješimo sa FBiH, na dobrobit društva u cjelini, a pogotovo vjerskih zajednica i time ćemo se baviti", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da ovakav oblik organizacije i rada vjerskih zajednica treba pozdraviti, a pogotovo činjenicu da se zasniva na dijalogu koji se njeguje na svim važnijim pitanjima, kao i nakonsenzusu u vezi važnijih stavova.

Premijer RS je istakao da je u narednom periodu potrebno osigurati jasne adrese na koje bi predstavnici vjerskih zajednica mogli da apliciraju sa svojim stavovima odnosno zahtjevima i u okviru entiteta i zajedničkih institucija.

Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić je rekao da je jedan od važnijih stavova Međureligijskog vijeća da se imovina vjerskih zajednica sačuva od prometovanja i da se na nivou BiH što prije donese zakon o imovini, koji će omogućiti povratak vjerske imovine vlasnicima, a potom pitanje i na entitetskim nivoima.

On je zahvalio premijeru Srpske što je pokazao razumijevanje i spremnost da se u cijeloj BiH usaglasi rješavanje problema zdravstvenog i penzijskog osiguranja vjerskih službenika.

"Tu smo naišli na razumijevanje i nadam se da ćemo to realizovati", rekao je Puljić.

Muftija banjalučki Edhem Čamdžić naglasio je da je Međurelijsko vijeće dosta učinilo na promociji dijaloga, tolerancije i suživota među svim religijskim zajednicama i konfesijama, što su, kako je rekao, najveći resursi u BiH.

Čamdžić je kazao da je premijer Dodik dao veliku podršku za rješavanje pitanja penzijsko-invalidskog osiguranja svih vjerskih službenika, ali i po pitanju restitucije, dodavši da će ta podrška biti nastavljena i za obnovu džamije Ferhadije.

Njegovo preosveštenstvo vladika Zvorničko-tuzlanski Vasilije zahvalio je Dodiku na svemu onome što Vlada RS želi da učini vjerskim zajednicama za njihov prosperitet i širenje zajedništva i tolerancije, koju propovijeda Međureligijsko vijeće.

Obraćajući se novinarima, vladika Vasilije je rekao da vjerske zajednice apsolutno podržavaju demokratizaciju i sveokupnu slobodu pa i slobodu medija.

"Ali željeli bismo i s punim pravom očekujemo da mediji izražavaju i iznose samo istinu, znači provjerene momente do kojih dolaze, a ne razne improvizacije, da ne kažemo laži", poručio je vladika Vasilije.

Vladika je kazao da s punim pravom vjerske zajednice očekuju da prestanu napadi na predstavnike vjerskih zajednica jer je, kako je kazao, "već je počelo među vjerskim zajednicama da se donosi zaključak da su mediji stvaraoci razorništva i razjedinjavanja među narodima i vjerskim zajednicama u BiH".

Predstavnik Jevrejske zajednice Sarajevo Boris Kožemjaki rekao je da je premijer RS obećao da će Vlada naći sredstva i podržati rad Međureligijskog vijeća, koje nema izvorne prihode da finansira svoje aktivnosti. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE