• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posao Incka priprema tranzicije OHR-a u EUSR

Posao novog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka biće priprema tranzicije OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

 Posao Incka priprema tranzicije OHR-a u EUSR Izvor: MONDO

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana izjavio je da je posao novog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka uspješna priprema tranzicije OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Solana je istakao da EU i dalje nudi evropsku perspektivu BiH, ali da je na domaćim političkim liderima provođenje neophodnih reformi na tom putu.

"Iako je u protekloj godini bilo pozitivnih pomaka, vidljivo je da je bilo i nacionalističke retorike koja neće dovesti do boljeg razumijevanja naroda i entiteta u BiH. Smatram da će svi lideri u BiH uložiti napor kako bi se poboljšala trenutna situacija", dodao je Solana, gostujući na Federalnoj televiziji.

On je ponovio da ne postoji nikakva opasnost od raspada BiH i da se svi napori moraju uložiti na proces integracija u EU.

Prema njegovim riječima, podijeljena BiH ne može biti član EU zbog čega je neophodno da svi nastave raditi u smjeru poboljšanja funkcionisanja institucija BiH i da se na taj način dobije podrška EU i međunarodne zajednice.

Solana je istakao da će SAD i EU i u narednom periodu nastaviti sarađivati po pitanju BiH i jugoistočne Evrope, te da imaju isti cilj, a to je BiH u EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE