• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dodatnog novca nema novih čuvara u zatvorima

Ministar pravde Federacije BiH izjavio je da novi zatvorski čuvari neće biti zaposleni, ukoliko ne bude predviđen dodatni novac.

 Bez dodatnog novca nema novih čuvara u zatvorima Izvor: MONDO

Ministar pravde Federacije BiH Feliks Vidović izjavio je da novi zatvorski čuvari neće biti zaposleni, ukoliko u rebalansu budžeta ne bude predviđen dodatni novac.

On je rekao da u budžetu ovog ministarstva trenutno nema novca za prijem novih radnika, istakavši da ne očekuje da će budžet FBiH rebalansom biti uvećan, čime bi bile stvorene pretpostavke za prijem novih čuvara.

"Prema procjeni Ministarstva, potrebno je oko 100 dodatnih zatvorskih čuvara za prevazilaženje problema u kazneno-popravnim zavodima. Po zahtjevima svih sedam zavoda, potrebno je 160 novih zaposlenih. Ako ne bude novca u rebalansu budžeta, neće biti ni dodatnih zaposlenja", rekao je Vidović za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je naveo da bi u reformi zatvorskih sistema prvo trebalo stvoriti veći broj smještajnih kapaciteta.

"U Tuzli i Orašju imamo maltene dovršene objekte, gdje treba finalizovati tehničke radove i primiti stražare. Neophodne su nam izmjene zakona o izvršenju krivičnih sankcija, krovnog zakona kada je u pitanju zatvorska priča u FBiH. Tekst zakona, kojeg ćemo uputiti Vladi i Parlamentu FBiH, trebali bismo imati u narednih 20 dana", rekao je Vidović.

On je dodao da bi bilo neophodno koncentrisati se i na dio koji se odnosi na uslovni otpust.

"Pokušaćemo preko zakona o izvršenju krivičnih sankcija postaviti drugačije te odredbe. Značajne su i alternativne sankcije koje u većoj mjeri doprinose resocijalizaciji, nego sam smještaj u zatvorima. Nemamo vaspitno-popravni dom za maloljetnike, nedostaje nam zatvor za žene", naveo je Vidović.

On je rekao da će novac planiran u ovogodišnjem budžetu za izgradnju smještajnih kapaciteta biti iskorišten, te da bi trebalo da počne izgradnja vaspitno-popravnog doma za maloljetnike.

Na pitanje kolika je opasnost da se bijeg zatvorenika, koji se nedavno desio u Ustikolini, dogodi u drugim zavodima u FBiH, Vidović je rekao da je činjenica da postoji opasnost.

"Činjenica je da opasnost postoji ne samo u FBiH, nego i u svijetu. Pokrenute su dvije istrage, jednu vodi inspektor ovog ministarstva, a druga u samom zavodu. Ove sedmice ćemo imati rezultate inspektora, a uskoro očekujemo rezultate iz zavoda. Nakon što budu kompletirani izvještaji, vidjećemo kakva je situacija i gdje se krije odgovornost", naveo je Vidović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE