• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraga za zločine u Sijekovcu

Okružno tužilaštvo Doboj sprovodi istragu protiv više lica zbog ratnog zločina u Sijekovcu.

 Istraga za zločine u Sijekovcu Izvor: MONDO

Zločin je počinjen 26. marta 1992. godine nad civilnim srpskim stanovništvom u Sijekovcu kod Broda, potvrdio je savjetnik u Centru za istraživanje ratnih zločina Vlade Republike Srpske Cvjetko Savić.

Savić je rekao da je Centar za istraživanje ratnih zločina Vlade RS dobio ovu informaciju 19. marta od dobojskog Okružnog tužilaštva na upit dokle se stiglo u predmetu "Sijekovac".

"Kako je riječ o predmetima koji se nalaze u fazi istrage, dužni smo da postupamo u skladu sa uputstvom i preporukama Tužilaštva BiH, odnosno usvojenim zaključkom od 29. decembra 2004. godine prema kojem se informacije i istraga, odnosno optužnica za ratne zločine neće iznositi u javnosti prije nego što sudovi potvrde optužicu", ističe se u informaciji Okružnog tužilaštva Doboj, koju je Savić pročitao novinarima.

Savić je podsjetio da je 22. jula 2003. godine predmet o stradanju u Sijekovcu, koji je obuhvatio krivičnu prijavu protiv 68 osumnjičenih odgovornih lica za zločin u tom mjestu, proslijeđen Haškom tribunalu.

"Krivična prijava je, nakon određenog boravka u Haškom tribunalu, proslijeđena Tužilaštvu BiH", rekao je Savić novinarima u Banjaluci, koja je održana povodom obilježavanja 17 godina od stradanja Srba u Sijekovcu.

On je dodao da je Sekretarijat Vlade RS za odnose sa Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina 31. marta 2006.godine Tribunal obavijestio da je ovaj predmet prebačen Tužilaštvu BiH, koji ga je zatim ustupio dobojskom Okružnom tužilaštvu.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović izrazio je danas nezadovoljstvo što ni nakon sedamnaest godina niko nije odgovarao za stravičan zločin nad Srbima u Sijekovcu kod Broda, iako je to bio prvi organizovani zločin u BiH.

"Zločin u Sijekovcu je prvi organizovani zločin na prostoru BiH čiji je politički cilj bio destabilizacija BiH, zatim provociranje srpskog naroda u Brodu da bi se na taj način opravdao upad ili agresija hrvatskih snaga na ovu opštinu s ciljem zaštite hrvatskog i muslimanskog stanovništva", istakao je Mitrović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je veoma simptomatično da niko od međunarodnih političkih faktora i potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma nije zauzeo jasan stav o ovom zločinu koji je očito imao genocidnu namjeru da očisti srpski narod sa tog prostora, da se unaprijed crtaju granice i da se isprovocira rat u BiH.

Prema Mitrovićevim riječima, nevine žrtve u tom zločinu nisu ni blizu određene satisfakcije, jer ima slučajeva da je majka umrla, a nije saznala za sudbinu tri člana porodice.

U Sijekovcu kod Broda u četvrtak, 26. marta, biće obilježena sedmanaest godina od stradanja Srba u ovom mjestu u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Hrvatske regularne snage zajedno sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata tokom 1992. godine u selu Sijekovac gdje su zvjerski usmrtile 46 civila, mahom žena, djece i staraca.

Agresija oružanih snaga Hrvatske na Srbe u BiH i pokolj u Sijekovcu 26. marta 1992. godine najavili su početak rata u BiH.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE