• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nesporne ustavne nadležnosti Srpske

Usaglašen Prijedlog konačnog teksta deklaracije o osnovama za razgovore o ustavnim promjenama BiH i zaštiti interesa RS.

 Nesporne ustavne nadležnosti Srpske Izvor: MONDO

Naziv, postojanje, teritorija i puni kapacitet ustavnih nadležnosti Republike Srpske, kao pravne, političke i ekonomske kategorije zasnovane na Dejtonskom sporazumu, nesporni su, ističe se u Prijedlogu konačnog teksta deklaracije.

U Prijedlogu deklaracije, koji će u srijedu da bude razmatran u nastavku posebne sjednice Narodne skupštine RS, navodi se da je Dejtonski mirovni sporazum garant utvrđenog ustavnopravnog modela i teritorijalnog integriteta BiH kao i teritorijalnog integriteta RS, kojoj po osnovnom principu o teritorijalnoj podjeli BiH pripada 49 odsto njene teritorije.

Zadržavaju se ustavni principi o entitetskom glasanju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i ustavni principi zaštite utvrđenog vitalnog interesa entiteta, kao i vitalnog nacionalnog interesa sva tri konstitutivna naroda u BiH, ističe se u Prijedlogu deklaracije predsjednika RS Rajka Kuzmanovića.

U ovom dokumentu se navodi da se prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH može vršiti samo na osnovu sporazuma entiteta i na način i po postupku predviđenom za promijenu Ustava.

"Nakon analize efikasnosti, funkcionalnosti i ekonomičnosti vršenja nadležnosti prenesenih sa entiteta na zajedničke institucije BiH može pokrenuti proces povrata onih nadležnosti entiteta čiji prenos nije opravdan niti je održiv", navodi se u Prijedlogu deklaracije.

U Prijedlogu se ističe da je u pogledu ostvarivanja međunarodnih aktivnosti i pregovora u procesu ispunjavanja uslova evropskih i evroatlantskih integracija potrebno obezbijediti konsenzus entiteta o pitanjima značajnim za članstvo u EU.

"Kada je riječ o evropskim i evroatlantskim organizacijama i asocijacijama, potrebno je osnivati zajedničke delegacije, te obezbijediti da entiteti samostalno sklapaju ugovore o specijalnim paralelnim vezama sa susjednim državama i da mogu da vode međunarodne aktivnosti koje ne ugrožavaju teritorijalni integritet BiH", zaključuje se u konačnom Prijedlogu deklaracije, čiji principi predstavljaju okvir za sve učesnike iz RS u toku političkih, institucionalnih i ekspertskih razgovora o promjenama Ustava BiH.

Konačan tekst deklaracije predložen je nakon više konsultacija predsjednika Narodne skupštine Igora Radojičića sa šefovima poslaničkih klubova i grupa u parlamentu Srpske o ovom dokumentu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE