• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikad bolji odnosi Albanije i BiH

Delegacija Albanije koju predvodi premijer Sali Beriša, u posjeti BiH.

 Nikad bolji odnosi Albanije i BiH Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da BiH ima pozitivnu robnu razmjenu sa Albanijom koja na godišnjem nivou iznosi 20 miliona KM i da bi ona trebalo da bude još snažnija nakon nekoliko potpisanih sporazuma - o policijskoj saradnji, readmisiji, carinama, te o uslovima uzajamnih putovanja građana dvije zemlje.

Špirić je u Sarajevu nakon sastanka sa delegacijom Albanije, koju je predvodio premijer Sali Beriša, istakao da bi ti sporazumi trebalo da pojačaju ekonomsku razmjenu.

"Sporazumi bi trebalo da omoguće da se otvore tržišta i jedne i druge zemlje za uspješniju saradnju. Njima će biti stvoreni okviri za konkretne poteze koji će rezultirati slobodnim protokom ljudi, robe, usluga i kapitala između dvije zemlje", naglasio je Špirić.

Dogovor o policijskoj saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organizovanog kriminala, te o readmisiji, jačaće kredibilitet BiH i Albanije kod zemalja članica EU, ali i njihovu unutrašnju stabilnost.

"Sporazum o uzjamnom putovanju građana dvije zemlje trebalo bi da riješi sve nedoumice i neprilike koje su, posebno građani Albanije, imali tokom turističke sezone i ulaska u BiH. Sporazum u oblasti carina trebalo bi da poboljša međusobnu razmjenu i omogući veće učinke dvije zemlje", istakao je Špirić.

On je naveo da je tokom sastanka konstatovano da prijateljski odnosi dvije zemlje nisu razvijeni u svim segmentima - ekonomiji, nauci, kulturi, sportu, turizmu, energiji i drugim oblastima - i da će biti učinjeno sve na njihovom unpređenju i intenziviranju, te da je potrebno i u tim oblastima sklopiti slične sporazume.

"Moramo omogućiti da komapnije iz BiH snažnije nastupaju na tržištu Albanije, ali i obrnuto", naglasio je Špirić.

Dodao je da je Albanija odlučila da otvori ambasadu u BiH, dodajući da je potrebno da i BiH ponovo otvori u Ambasadu u Tirani, koja je iz ekonomskih razloga zatvorena.

"BiH i Albanija novim regionalnim inicijativama trebalo bi da pošalju poruku EU i Evropi da su zemlje sa ovog područja spremne da budu stabilizirajući, a ne destabilizirajući faktor", rekao je Špirić.

Albanski premijer je takođe naglasio da su politički odnosi BiH i Albanije u posljednje dvije do tri godine postali intenzivniji nego ikad.

Istakao da je Albanija mala zemlja, koja ima velike potencijale za ulaganje i pozvao investitore iz BiH da ulažu u njegovu zemlju.

Beriša smatra da bi BiH i Albanija trebalo da više sarađuju u energetskoj oblasti.

On je pozvao građane BiH da kao turisti posjete Albaniju.

Govoreći o globalnoj ekonomskoj krizi, Beriša smatra da se ekonomije BiH i Albanije dobro drže i da je postignuta saglasnost da treba jačati međusobnu i regionalnu saradnju kako bi ta kriza bila ublažena.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE