• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA amandmanima, NE BiH

"Usvajanje amandmana o Brčkom-kraj BiH", upozorio "Nacionalni kongres RBiH!"

 DA amandmanima, NE BiH Izvor: MONDO

Na internetu je, uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se glasati o amandmanima za Brčko, "osvanuo" poziv za rušenje vlasti BiH.

Poziv na rušenje BiH, organizacije koja sebe naziva "Nacionalni kongres Republike BiH" upućen je, kako se navodi, zbog usvajanja amandmana na Ustav BiH o Brčko distriktu.

"Banda se ponovo sastaje u Parlamentarnoj skupštini u Sarajevu da definitivno uništi BiH", a usvajanje Amandmana o Brčkom jednako je usvajanju dejtonskog ustava, što bi značilo "kraj BiH i novi genocid", navodi se u tekstu poziva koji je upućen na 29 657 internet adresa.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić izrazio je u izjavi za Srnu uvjerenje da tokom sjednice Predstavničkog doma, na kojoj se očekuje usvajanje amandmana 1 na Ustav BiH za Brčko distrikt, neće doći do bilo kakvih ekscesa, incidentnih situacija ili neugodnosti za bilo koga.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić izjavio je da više od dvadesetak dana mnoga bošnjačka udruženja i takozvane nevladine organizacije u Sarajevu, potpomognute od istih ili sličnih iz bošnjačke dijaspore, vrše neviđeni pritisak na poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH da se ne usvoji Amandman na Ustav BiH, koji se odnosi na definitivno rješenje statusa Brčko distrikta.

On je dodao da poslanici Predstavničkog doma iz RS u parlamentu BiH traže od nadležnih bezbjednosnih službi da preuzmu sve operativne i fizičke mjere i radnje i omoguće normalno održavanje sutrašnje sjednice i da će samo pod tim uslovima i punom garancijom za bezbjednost prisustvovati zasjedanju.

U skupštinskom materijalu za Brčko distrikt, koji je dostavljen Ustavno-pravnoj komisiji parlamenta BiH, nalazi se i prijeteća poruka upućena lideru SDA Sulejmanu Tihiću.

"Želim svim izdajnicima BiH, a pogotovo Sulejmanu Tihiću dug život i tešku bolest, sram te bilo, izdaješ našu Bosnu, sram te bilo i sve vas koji to radite", navodi se u poruci.

Član ove komisije Drago Kalabić, poslanik SNSD-a izjavio je da smatra da iza svega stoji Haris Silajdžić i njegovi lobisti, jer on i njegova Stranka za BiH čine sve da obore amandman o statusu distrikta Brčko.

Predloženim amandmanom Brčko distrikt uređuje se kao jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

Teritorija Brčko distrikta definiše se kao teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, a Ustavnom sudu BiH daje se u nadležnost da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja distrikta i BiH koji se može javiti između entiteta ili BiH i Brčko distrikta.

(Srna MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE